Milan Bandić

Kada su izborna kampanja i izborna promidžba u pitanju, često je tanka linija između dopuštenoga i nedopuštenoga, a sankcije u većini slučajeva gotovo da i ne postoje. Primjer toga je i slučaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji se uoči prvog kruga izbora hvalio da je za kampanju potrošio vrlo malo, iako je, kao aktualni gradonačelnik, doslovno iskakao iz paštete – otvarao je radove, obećavao projekte, družio se s braniteljima, manjinama, vjerskim zajednicama, slao pisma građanima i sl.

U kampanju je, pisali smo već na našem portalu, upregnuo i službene stranice Grada Zagreba, i to tako da je stranica uoči izbora redizajnirana na način da s njene naslovnice “iskaču” gotovi, planirani ili projekti u tijeku, i to većinom baš oni koje je najavljivao i u svom predizbornom programu – poput gradnje stanova u Podbrežju, uređenja zagrebačkih fasada i slično.

Za drugi krug, u kojemu se bori protiv glavne izazivačice – HNS-ove Anke Mrak Taritaš, otišao je Bandić i korak dalje. Platio je, naime, da Facebook stranice Grada korisnicima te društvene mreže iskaču kao sponzorirane, a na njima se prikazuju upravo ti spomenuti i slični projekti, poput izgradnje pruge do Zračne luke Franjo Tuđman, dovršetka Radničke ceste, stanova u Podbrežju i sl.

Dovelo je to i do pravog malog Facebook i Twitter rata dvoje finalista zagrebačkih izbora. Uz tekst o korištenju gradskog novca za kampanju, HNS-ova kandidatkinja na svom je “zidu” napisala:

– On se bori vašim novcem, a ja se borim srcem i željom za promjenama – napisala je Anka Mrak Taritaš, no na odgovor nije dugo čekala.

– Gradonačelnik Zagreba gospodin Milan Bandić, s ciljem otvorenosti i zajedničkog sudjelovanja u projektima važnim za sve građane Zagreba, pozvao je gospođu Anku Mrak Taritaš da nazoči svim gradskim događajima od posebnog interesa za grad i građane. Unatoč izborima Grad nije i ne smije stati, a projekti koji podižu standard i kvalitetu života Zagrepčanki i Zagrepčana od zajedničkog su interesa koji nadilazi politička nadmetanja i zahtijevaju punu otvorenost i sudjelovanje svih političkih čimbenika – stoji na Facebooku Milana Bandića.

Ostaje, međutim, nejasno kakve veze ima Bandićeva pozivnica Anki Mrak Taritaš da nazoči svim važnim gradskim događanjima s trošenjem gradskog novca za predizborne svrhe. Umanjuje li pozivnica njegovo očito kršenje pravila?! Pitali smo HNS-ovu kandidatkinju za komentar…

– Gradonačelnik je očito u panici i ne preza ni od čeka da bi ostao na vlasti. Nedopustivo je proračunska sredstva svih građana grada Zagreba koristiti u kampanji i to za reklamiranje nepostojećih projekata. Dok se gradonačelnik razbacuje novcima svih građana grada Zagreba, roditelji djeci u vrtiće nose wc papir, a odgajateljice rade u nemogućim uvjetima. Pozivam građane da izađu na izbore 4. lipnja kako bi zaustavili ovakav način upravljanja gradom Zagrebom – rekla je za portal Dalje Anka Mrak Taritaš.

http://dalje.com/2017/05/sluzbene-stranice-grada-zagreba-svojstvu-kampanje-milana-bandica/