Članovi inicijative Zagreb je naš i partnerskih im stranaka pozvali su u utorak ujutro Zagrepčane da na izborima u nedjelju, 4. lipnja, glasaju protiv aktualnog gradonačelnika Milana Bandića. Izravno, doduše, nisu podržali njegovu protukandidatkinju u drugom krugu, Anku Mrak Taritaš, ali jasno je da poziv na nepodržavanje njega znači poziv na podržavanje nje.

Članovi Inicijative pritom su izveli i akciju upozoravajući tako na, kako kažu, Bandićev kriminal u Zagrebu te višemilijunske štete na račun gradskog Proračuna, odnosno, poreznih obveznika.

Spustili su, naime, s krova zgrade na Trgu bana Jelačića veliki transparent, širok 25 i visok 15 metara, s natpisom “Totalna prevara”. Time su, kažu, komentirali rezultate istraživanja o javnim nabavama u Gradu Zagrebu, koje pokazuje da se sklopljeni poslovi drastično preplaćuju. Pozvali su stoga birače da u drugom krugu lokalnih izbora u Zagrebu izađu na birališta u što većem broju i glasaju protiv Milana Bandića jer je, kažu, njegov način vladanja glavnim hrvatskim gradom totalna prevara Zagrepčana.

– Prema podacima iz istraživanja Centra za istraživanje korupcije iz Budimpešte te Centra za mirovne studije, Grad Zagreb i Zagrebački holding su u posljednjih 6 godina (od 2011. do 2016.) u postupcima javnih nabava čak 45 posto vrijednosti poslova sklopili direktnom pogodbom ili na temelju samo jedne ponude. To je rezultiralo društvenim gubitkom zbog preplaćenih poslova koji je procijenjen na ukupno 2 milijarde i 123 milijuna kuna, što je gotovo trećina jednog cijelog godišnjeg proračuna Grada Zagreba – rekao je Tomislav Tomašević te dodao da kada se analiziraju samo javne nabave objavljene u službenom glasniku EU, u Zagrebu je sklopljeno oko 30 posto poslova na temelju direktne pogodbe ili jedne ponude, a u Beču s kojim se Bandić često voli uspoređivati samo oko 7,5 posto.

– Bandićev način vladanja gradom je model izvlačenja novca iz džepova poreznih obveznika, a na korist prijatelja, kumova i sponzora. Stoga pozivamo sve birače da u nedjelju izađu na izbore i glasaju protiv Milana Bandića jer on mora otići s vlasti – zaključio je Tomislav Tomašević.

Zanimljivo, aktivisti inicijative Zagreb je naš transparent su (slučajno ili namjerno, op.a.) spustili sa zgrade u kojoj se nalazi i klub “Ritam grada”, u kojem je Anka Mrak Taritaš sa timom čekala izborne rezultate prvog kruga, a s čijim se vlasnicima Grad Zagreb sudski spori zbog milijunskog duga. Predbacili su joj to i članovi Bandićeva tima nakon izborne noći zbog čega sada HNS-ova kandidatkinja rezultate drugog kruga čeka u drugom prostoru, u “Klubu” u Ulici Pavla Hatza.