OŠ Sveta Klara, izvor: Facebook

Osnovna škola Sveta Klara iz istoimenog zagrebačkog naselja sutra (u četvrtak) obilježava Dan škole, no na malo drugačiji način. O svemu smo razgovarali s logopedinjom Ivanom Marković.

Osnovna škola Sveta Klara u četvrtak, 1. lipnja, obilježava Dan škole, no na malo drugačiji način?

Da. Mi u školi Sveta Klara ove godine organiziramo malo drugačiji Dan škole. Ne onaj klasični da imamo priredbu već prezentacijom naših velikih projekata koje ove godine provodimo. Jedan se zove “Biciklom po Svetoj Klari”, a drugi je “Sveta Klara nekad i danas”. Mi smo, dakle, odlučili da u četvrtak, 1. lipnja, napravimo prezentaciju svih tih aktivnosti vezanih uz ta dva projekta.

Sve će krenuti biciklističkim obilaskom naselja?

Naš dan škole počinje u četvrtak, 1. lipnja. Prijepodne će se održati finalna sportska natjecanja među razredima, a poslijepodnevni program počinje u 17 sati. Tada je okupljanje ispred škole i organizira se start biciklističkog obilaska Svete Klare. To je, dakle, sastavni dio ovog prvog projekta – “Biciklom po Svetoj Klari”. Ide se od 17.15 sati negdje pola sata po dogovorenoj ruti, dobili smo za to sve suglasnosti, i od Grada Zagreba i od Policijske uprave zagrebačke. Imat ćemo čak i policijsku pratnju.

Prije nego krenemo sa samom manifestacijom, predstavite mi ukratko projekt Biciklom po Svetoj Klari?

Projekt “Biciklom po Svetoj Klari” pokrenuli smo ove školske godine, početkom godine, i s njime smo se prijavili na jedan filantropski natječaj – za najfilantropa zaklade Zamah. Mi smo između 40 škola sudjelovali s tim svojim projektom, i čak smo snimili i film o tom njemu koji će u sklopu Dana škole biti prikazan u predvorju škole. Projekt je zamišljen tako da osvijestimo javnost, stanovnike Svete Klare, o zdravim stilovima života, upotrebi bicikla kao prijevoznog sredstva, potrebi izrade biciklističkih staza u Klari, ali želja nam je napraviti i promotivni letak o Svetoj Klari. Plan je da ga izrađuju djeca, a njime ćemo označiti sve važnije tvrtke, građevine i institucije koje se nalaze na području našeg kvarta.

U sklopu toga, ako se ne varam, osnovali ste i biciklistički klub?

Da, jesmo. U sklopu tog projekta, osnovali smo biciklistički klub jer naši učenici za dolazak u školu ili jednostavno kretanje po kvartu najčešće koriste bicikle. Znate, Sveta Klara je velik kvart, prostire se na velikoj površini, a javnog prijevoza gotovo da i nema. Cilj kluba je da djeca nauče koristiti bicikl, da ih se nauči sigurnosti u prometu i slično, a da oni onda ta svoja znanja prenose svojim vršnjacima. Surađujemo i s HAK-om u smislu predavanja o sigurnom korištenju bicikala, a posuđujemo čak i lokote jer su česte krađe bicikala, najčešće onih nezavezanih. A posuđujemo i kabanice.

Što nas sve očekuje u sklopu obilježavanja Dana škole?

Za vrijeme obilaska, na igralištu ispred škole, će biti info pult koji će posjetitelje inforimirati o svim događanjima. U blizini će biti Dobrovoljno vatrogasno društvo sa svojom prezentacijom, pokraj njih će biti Autoklub Siget sa svojim biciklističkim poligonom gdje će djeca moći iskušati svoje biciklističke sposobnosti. U blizini će biti i biciklistički servis koji će nuditi male popravke – pumpat će se gume, provjeravati zategnutost lanca, provjeravat će se svijetla i slično, a pomagat će i ekipa iz Sindikata biciklista. Biti će tu i ekipa Crvenog križa čiji će djelatnici pokazivati kako pružiti prvu pomoć u slučaju pada s bicikla ili neke manje nezgode. U sve će, naravno, biti uključeni i naši učenici. Imat ćemo i jednu radionicu na kojoj će zainteresirani moći naučiti kako od žice i gumbića napraviti mali biciklić. Moći će se i kupiti već gotovi takav biciklići, a novac prikupljen od prodaje, naravno, bit će namijenjen za školu.

Dio programa, rekli ste mi u razgovoru, održavat će se i iza škole?

Iza škole, pak, imat ćemo prezentaciju o mirnom rješavanju sukoba, bez upotrebe nasilja bilo koje vrste. U školskom cvjetnjaku i vrtu, pak, biti će prezentacija razredne nastave – školski vrt sa svojim programom, školski cvjetnjak sa svojim, školska kuhinja sa prodajom hrane, pića, kolača i sl.

A što će se odvijati u samoj školi?

U školi će biti prezentacija drugih razreda, a imat ćemo i prezentaciju islamskog i katoličkog vjeronauka, u sklopu kojega ćemo imati i radionicu arapskog pisma, a tu će biti i spomenuta prezentacija filma o Svetoj Klari. Tu je postavljena i izložba Sveta Klara nekad i danas, imat ćemo i prezentaciju, odnosno priču, o Klari, kao i predstavu u kojoj će nam članovi folklornog društva naše škole pokazati kako se nekada živjelo u tom naselju – kako su se ljudi odjevali, kako su govorili, kako se mlijeko nosilo s biciklom preko mosta  na obližnju tržnicu.