Izbori

Subota, dan prije drugog kruga lokalnih izbora, protječe bez ozbiljnijih dojava o kršenju izborne šutnje koja je počela u ponoć sa petka na subotu, a završava u nedjelju, 4. lipnja, u 19 sati sa zatvaranjem birališta, prenosi Hina.

Dan je vrlo miran, nema nikakvih ozbiljnijih dojava da se šutnja krši, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu i kao primjer zaprimljene dojave spominju pritužbu jednog građanina da je u poštanskom sandučiću našao promidžbeni letak.

Iako svoju izvršnu vlast u drugom krugu ne biraju sve lokalne jedinice, izborna šutnja vrijedi za cijelu državu, sve izborne sudionike i sve medije.

Osam županija, Grad Zagreb koji ima status grada i županije, 54 grada i 102 općine izabrat će u nedjelju svoje župane, gradonačelnike i načelnike te njihove zamjenike.

Pravo glasa ima 2 milijuna 791 tisuća birača, a birat će se na oko 4500 biračkih mjesta.

Podsjetimo da se birališta otvaraju u 7 sati, a zatvaraju u 19 sati kada će biti objavljene i prve izlazne ankete. Zagrepčani biraju između aktualnog gradonačelnika Milana Bandića te HNS-ove kandidatkinje Anke Mrak Taritaš iza koje su još stali SDP i partnerske stranke. Za HNS-ovu kandidatkinju ovo bi bio prvi mandat na čelu Zagreba, a za aktualnog gradonačelnika – šesti.