Tomislav Stojak

Nakon tjedana nagađanja, novinskih napisa i brojnih spinova, nakon dva dana maratonskih pregovora unutar HNS-a – ta će stranka ipak ići u koaliciju s HDZ-om. Iako se u utorak činilo da ništa od toga, unatoč tome što su svi članovi predsjedništva HDZ-a bili za “sklapanje braka” s HNS-om, ta ih je stranka odbila. No u četvrtak došlo je do (ne)očekivanog preokreta – Središnji odbor HNS-a donio je drugačiju odluku od Predsjedništva i odlučio se za tu, po mnogima, neprirodnu koaliciju.

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš, kako je i bila najavljivala, glasala je protiv koalicije, no za razliku od nje, za koaliciju je bio bivši i budući skupštinski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

Iako je u Skupštinu ušao na listi Anke Mrak Taritaš, glasao je suprotno njoj, glasao je za koaliciju s HDZ-om. I ne samo to, kako doznajemo, održao je Stojak na sjednici Središnjeg odbora i dirljiv govor o tome zašto bi njegova stranka trebala koalirati s HDZ-om i spašavati Vladu Andreja Plenkovića.

Zanimljivo, Tomislav Stojak nametnuo se kao gorljivi kritičar politike Milana Bandića u Zagrebu, kao kritičar njegove zagrebačke koalicije s HDZ-om – a sada je podržao ne samo HDZ-ovu Vladu, već i HDZ-ovu Vladu koju već podržava i Milan Bandić.

Hoće li se novonastala ljubav sada preliti i na lokalnu-zagrebačku razinu, pitaju se mnogi revoltirani HNS-ovci koji su se žestoko protivili ovoj, i po njima, neprirodnoj koaliciji?! Milan Bandić će, prema svemu sudeći, u zagrebačkom parlamentu nastaviti plodonosnu suradnju s HDZ-om, pa je za očekivati, govore nam spomenuti HNS-ovci, da se Bandićevoj i Prgometovoj ekipi priključi i Tomislav Stojak.

A mogao bi jer će, kako doznajemo, ostati sam samcat. HNS u Skupštini planira osnovati svoj vlastiti Klub zastupnika (bez partnerskog im SDP-a), no u njemu neće biti mjesta za Stojaka.