Ankica Mamić, izvor: Facebook

S stručnjakinjom za komunikacije, Ankicom Mamić, komentirali smo skorašnju konstituirajuću sjednicu Gradske skupštine koja će se, čini se, održati u sjeni nacionalnih događanja i nove nacionalne koalicije – HDZ-a i HNS-a.

Kroz tjedan, tjedan i nešto malo dana, trebala bi se održati konstituirajuća sjednica Gradske skupštine. Što očekujete da će se dogoditi, tko će činiti većinu, s obzirom na događanja na nacionalnoj razini?

Ja mislim da je već od početka jasno da će HDZ ići s Bandićem, da oko toga nema nikakvih dvojbi. Drugo, ova promjena političkog partnera na nacionalnoj razini je i poruka Bandićevoj listi, a “izlazak” Esih i osnivanje nove stranke, otežati će Bandiću sklapanje koalicije s njenim zastupnicima.

Kako će se HNS u toj priči postaviti s obzirom da je ta stranka sada nacionalno u koaliciji s HDZ-om, a podržavaju ih i Bandićevi zastupnici?

Vidjeli smo da je Tomislav Stojak, koji je HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini, podržao ulazak u koaliciju s HDZ-om. Mislim da će biti itekako zanimljivo to sve promatrati, a možemo očekivati i da 4 HNS-ova zastupnika prebjegnu većini, odnosno tri, bez Anke Mrak Taritaš. Opet će se, dakle, dogoditi raskol između HNS-ovaca. Taj njihov raskol utjecat će na više skupština, ne samo zagrebačke.

Dakle, očekujete da Bandić bez većih problema okupi većinu?

Da, Bandić će sigurno okupiti većinu, oko toga nema nikakve dileme. Jedino su Švaljek i Kosor rekli da neće s njime.

Možemo li vjerovati Darinku Kosoru?

Što se Kosora tiče, svi su obrati mogući, ali Sandra Švaljek je sigurna, pa čitavu kampanju je radila na način da se suprotstavlja Bandiću i u kampanji je govorila da ne želi nikakvu suradnju s Bandićem.

Ekipa iz inicijative Zagreb je naš, koja će biti njihova uloga?

Oni su aktivisti, oni će vjerojatno i zadržati te svoje aktivističke pozicije, oni sigurno neće participirati u Bandićevoj vlasti pa se nadam da će iskoristiti činjenicu da su sada u Gradskoj skupštini da otvaraju rasprave o svim spornim projektima koji se u zagrebu odvijaju, a nadam se i da će zajedno s SDP-om biti jedna konstruktivna oporba.