Do kraja mjeseca trebala bi se održati konstituirajuća sjednica Gradske skupštine, a kako će ona izgledati, odnosno, gdje će tko sjediti u smislu vladajućih i oporbe, tek ćemo vidjeti. Iako svi nagađaju da će Bandić i HDZ nastaviti suradnju iz prošlog saziva i da će im se priključiti i pet zastupnika Brune Esih, iz njenog stožera govore da ni sa kim iz stožera starog-novog gradonačelnika još uvijek nisu razgovarali.

Otežavajuća okolnost za pregovore Milana Bandića i Brune Esih mogla bi biti i događanja na nacionalnoj razini – kako novopečena koalicija HDZ-a i HNS-a protiv koje su Esih, Hasanbegović i Glasnović jasno ustali, a protiv koje Bandić, ionako nacionalni partner Andreja Plenkovića, očito nema ništa, tako i činjenica da trojac osniva svoju stranku koju sigurno u samom početku neće htjeti kompromitirati suradnjom s bivšim SDP-ovcem Bandićem opterećenim korupcijskim aferama i HDZ-om čiji je novi nacionalni koalicijski partner – HNS.

Pitanje je i što će biti s koalicijom SDP-a i HNS-a s obzirom na spomenuta događanja na nacionalnoj razini. Anka Mrak Taritaš, koja je najavila odlazak iz stranke, s još dvoje zastupnika planira, doznajemo, oformiti vlastiti skupštinski klub. U njemu će, uz nju, biti i Sonja Konig i Stanko Kordić, dok za Tomislava Stojaka koji je u srijedu glasao za koaliciju HDZ-a i HNS-a, u njemu neće biti mjesta.

I SDP-ovci su spremni oformiti vlastiti klub, a s njima će u njemu, prema svemu sudeći, biti i skupštinski zastupnik HSS-a, koji je u gradski parlament ušao na zajedničkoj listi. Njihov će klub tako činiti 8 zastupnika.

Svoj klub imati će i inicijativa Zagreb je naš s partnerima, koji u Skupštini ima 4 zastupnika, a oni planiraju biti prava oporba vladajućoj većini na čelu s Milanom Bandićem.

– Koalicija 5 stranaka (Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, radnička fronta i Za grad) koja je na proteklim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu osvojila 7,6 posto glasova birača najavljuje kako će u Skupštini biti u čvrstoj opoziciji gradonačelniku Bandiću i njegovoj desnoj većini, a puhat će za vrat svim političkim opcijama u Skupštini. Upravo 24706 glasova i četiri osvojena mjesta u Gradskoj skupštini dokaz su da su birači prepoznali novu politiku koju nudi ova koalicija, a u toj politici nema mjesta političkoj trgovini i neprihvatljivim koalicijama kojima danas još jednom svjedočimo u hrvatskom političkom prostoru. U Gradskoj skupštini građane će zastupati Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), Iva Kvakić (Za grad), Mate Kapović (Radnička fronta) i Rada Borić (Nova ljevica) – poručili su, između ostaloga, članovi inicijative Zagreb je naš i partnerskih im stranaka.

Slično su ranije najavili i Sandra Švaljek i Darinko Kosor tako da Bandiću ne ostaje previše manevarskog prostora. Uz HDZ, na svoju stranu mora pridobiti i 5 zastupnika Brune Esih kako bi imao kakvu-takvu većinu. Iako neki ironično tvrde da bi se Tomislav Stojak mogao priključiti Bandiću i HDZ-u, on je takve navode demantirao, napisavši na svom Facebooku da namjerava nastaviti kao i do sada – biti kritičar i oporba Milanu Bandiću.