Više od 2500 izvođača i preko 600 raznih koncerata, predstava, izložbi i drugih kulturno-umjetničkih programa sažetak je ovogodišnjeg Zagrebačkog kulturnog ljeta (ZgKUL), koje počinje 21. lipnja velikim koncertom Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a na Trgu kralja Tomislava, a završava početkom rujna.

Iza Zagrebačkog kulturnog ljeta, kao i do sada, stoje Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, a radi se, zapravo, o skupu raznih programa, od muzejskih, kazališnih, izložbenih, glazbenih i ostalih, stavljenih pod “jednu kapu”. Naravno, broj programa iz godine u godinu raste tako da Zagreb, kako se moglo čuti na predstavljanju ovogodišnje manifestacije, postaje pravom top turističkom destinacijom, podjednako atraktivnom za vrijeme Adventa kao i za ljetnih mjeseci.

Zagrebački muzeji, kazališta i galerije, Dvorana Lisinski, kao i otvoreni prostori, poput Strossmayerovog šetališta, Bundeka, Jaruna, Ljetne pozornice na Tuškancu i sl., idućih će se mjeseci pretvoriti u prave oaze zabave, glazbe i okupljanja Zagrepčana i turista.

– Teško je osvojiti vrh, a još ga je teže obraniti, ove godine branimo titulu najljepšeg Adventa i top destinacije u Europi i zato moramo stalno podizati letvicu, što radimo sa ZgKUL – rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

– Zagreb je u proteklih šest godina uistinu postao središte kulturnog turizma Hrvatske i ovog dijela Europe – dodala je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.