U ponedjeljak, 19. ovog mjeseca, po prvi puta će se sastati predstavnici svih političkih opcija koje su ušle u Gradsku skupštinu. Nakon toga, poručila je nova-stara zamjenica novog-starog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, više će se znati o tome tko će ili tko bi mogao činiti skupštinsku većinu. Jedino je u ovom trenutku sigurno, naglasila je, da će se nastaviti zagrebačka suradnja Milana Bandića i HDZ-a.

Milan Bandić nije nam želio otkriti (gotovo) ništa po pitanju pregovora s možebitnim koalicijskim partnerima, jedino je ponovio da se on i njegova lista odriču svih vodećih pozicija u gradskom parlamentu, dakle, predsjedničkog i potpredsjedničkih mjesta, ako bi to pomoglo da se ostvari suradnja po pitanju za Grad Zagreb važnih tema.

Ni njegova zamjenica, a kako je rekao, i glavna pregovaračica s potencijalnim partnerima Jelena Pavičić Vukičević, nije otkrila ništa više. Tvrdi da ozbiljni pregovori još nisu ni počeli, da će se više toga znati nakon sastanka u ponedjeljak.

– U ponedjeljhak, 19. lipnja, održat će se prvi sastanak političkih grupacija koje će građane Zagreba predstavljati iduće četiri godine, i to otvara put prema unutarstranačkim razgovorima i dogovorima, i ja se nadam da ćemo mi već nakon tog sastanka razgovarati s potencijalnim partnerima o programskoj suradnji – rekla je Jelena Pavičić Vukičević dodavši da su neopterećeni bilo kakvim uvjetima i spremni na sve razgovore.

– Želimo širokoprogramsku suradnju koja će pozvati sve političke opcije na dogovor o tome kako će se Zagreb razvijati u iduće 4 godine – kakva će biti politika zapošljavanja, razvoja, kakva će biti socijalna politika i sl. Nikome ne zatvaramo vrata, iako je Stranka rada i solidarnosti izrazito socijalno osviještena, nije ideološki opterećena i doista u tom krugu tema, problema i rješenja koja svakodnevno moramo nuditi našim sugrađanima, ima mjesta za sve – zaključila je Jelena Pavičić Vukičević.

Milan Bandić, podsjetimo, osvojio je 14 mandata. Za većinu mu treba 26 ruku, što znači da mu uz HDZ-ovih 7 zastupnika, nedostaje njih 5. Mnogi su prognozirali da će se i zastupnici nezavisne Brune Esih, čija je lista osvojila upravo pet mjesta, svrstati uz Bandića i HDZ, no čini se da to i neće ići tako glatko.

Uvjet Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da bi uopće počeli pregovarati s Bandićem i njegovim ljudima, bilo je preimenovanje Trga maršala Tita, a ne referendum kojega Bandić najavljuje.

– Trg maršala Tita za nas nije uvjet za koaliciju s Bandićem već preduvjet da uopće počnemo pregovarati, no na referendum ne pristajemo. Ja se referendumu protivim, kao što sam mu se protivila i ranije jer ne vidim u tome ništa pozitivno osim da se netko na taj način želi riješiti odgovornosti i iskazivanja vlastitog stava na uštrb građana. Dakle, ovo je obično prebacivanje odgovornosti sa sebe samoga na građane – kategorična je u razgovoru za Dalje bila Bruna Esih te dodala da s njima ionako nitko do sada nije razgovarao niti ih je tko pokušao kontaktirati vezano uz pregovore oko formiranja skupštinske većine.

– S nama nitko do sada nije razgovarao. Cijela ova priča da se na nas pet zastupnika s liste Brune Esih računa – ne stoji jer niti nas je tko zvao, niti smo s kime razgovarali, dok se razgovori vode na sve strane. Mi smo očito najnepoželjnije udavače i mislim da se tu preslikava ova situacija iz Sabora pa mi se čini i da je Bandić namjerno pokrenuo ovu priču s referendumom kako bi mi odustali i od pomisli na suradnju – zaključuje Bruna Esih.

Iako su, dakle, pregovori s Esih-Hasnbegović zapeli i prije nego su počeli, oni s HDZ-om, čini se, dobro napreduju, pa i unatoč činjenici da ta stranka, odnosno nositelj njene skupštinske liste i kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet, kako doznajemo, zahtjeva mjesto predsjednika Skupštine.

Milan Bandić, s druge strane, može biti miran. Ima s čime pregovarati, a rekli smo već u prijašnjim tekstovima, vlast je slast, a moć i novac privlačni, pa mu neće biti (jako) teško pod svoj kišobran privući, možda ne stranke i opcije, ali da pojedince. Ako mu, pak, to ne uspije, i Skupština se 29. ovog mjeseca ne uspije konstituirati, za to ima(ju) još dva pokušaja. Ako ni tada ne uspije, raspisuju se novi izbori, ali samo za Gradsku skupštinu, dok će njegova fotelja, glavna-gradska, ostati neuzdrmana. A nekako je teško zamisliti da će se skupštinari usuditi rušiti sami sebe.