Darko Klasić HSLS

Darko Klasić zastupnik je HSLS-a u novom sazivu Gradske skupštine. Smatra da bi ime Trga maršala Tita trebalo riješiti referendumom, da će Bandić uspjeti okupiti većinu jer, kaže, ne treba podcjenjivati njegov kupovni potencijal…

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine najavljena je za 29. lipnja. Hoće li gradonačelnik Milan Bandić do tada uspjeti okupiti većinu?

Koliko se sjećam, gradonačelnik je već nekoliko puta bio u sličnim situacijama, pogotovo oko gradskog Proračuna, i uvijek je iznašao riješenje. Ne treba podcijeniti njegov kupovni potencijal.

Tko bi mogao podržati gradonačelnika, odnosno, koga bi gradonačelnik to mogao kupiti?

Uglavnom one koji su egzistencijalno ili poslovno vezani uz Grad Zagreb, ili ih je gradonačelnik zadužio u proteklom vremenu.

Tko točno, s čije liste?

Pogledao sam letimično sve liste i mislim da na svakoj listi ima nekolicina zastupnika koji su u tom vidu odnosa. Ne bih obilježavao i etiketirao ljude, samo vrijeme će pokazati je li moja pretpostavka bila točna.

A Vaša lista, ona Sandre Švaljek i HSLS-a, ima li kod vas tajnih podržavatelja Milana Bandića?

Uvjeren sam da nema i da ćemo biti čvrsta opozicija gradonačelniku.

Darinko Kosor i Sandra Švaljek rekli su da neće s Bandićem i da će mu biti najčvršća oporba, no mnogi upravo Kosora vide kao potencijalnog trgovca, osobito kada znamo da je i nacionalno vezan i s Bandićem i s HDZ-om?

Stav gradske organizacije jasno smo iznijeli protiv suradnje s gradonačelnikom, vjerojatno smo nešto i naučili iz vlastitog iskustva.

Što mislite, kako će se u cijeloj situaciji postaviti Tomislav Stojak – najavljuje da će nastaviti biti opozicija Bandiću i HDZ-u, no nacionalno s Bandićem podržava HDZ-ovu Vladu, slično kao i Kosor?!

Premalo poznajem Tomislava Stojaka da bih mogao procijeniti, očigledno će, ako uspije gradonačelnik sastaviti većinu, ona biti tijesna te će se brzo iskristalizirati na ključnim točkama tko je stvarna oporba.

Vaš stav o Trgu maršala Tita – treba li mu mijenjati ime ili ne, treba li se to raditi referendumom ili u Skupštini?

Mislim da je vrijeme da građani sami počnu odlučivati o svojem gradu, a kao što vidimo, javnost je tu izrazito podijeljena tako da mislim da je najbolje rješenje demokracija na djelu – referendum.

Ako prijedlog referenduma dođe na sjednicu Gradske skupštine, kako ćete glasati?

Kada takav prijedlog postane služben, odluku ćemo donijeti nakon sastanka svih zastupnika HSLS-a i Sandre Švaljek te će stav biti zajednički. Moj osobni stav je da podržimo referendum o tom pitanju.