Nenad Matić


Nenad Matić, čelnik Zelene liste i koalicijski partner Milana Bandića u Gradskoj skupštini, očekuje da će se Skupština konstituirati na prvoj sjednici, 29. ovog mjeseca, te misli da po pitanju većine u gradskom parlamentu neće biti problema.

Krajem lipnja, 29., na rasporedu je konstituirajuća sjednica Skupštine, što očekujete?

Očekujem da sjednica uspije, da izaberemo predsjednika Skupštine, da se konstituiramo, jer vjerujem da će svi biti svjesni da moramo nastaviti “delati”, kao što bi rekao gradonačelnik, i svi moramo zapeti i donositi odluke da bi građanima Zagreba bilo bolje, a ne robovati nekim našim stavovima i razlikama.

Sastanak u ponedjeljak, ništa nije dogovoreno?

Sastanak ni nije bio s namjerom da se postigne većina već da nas tajnica Gradske skupštine informira o svemu, s obzirom da imamo novih zastupnika u Skupštini, koji su ovdje prvi puta. Dakle, da ih informira o njihovim pravima i obavezama kao i o proceduri, kako se primjerice organiziraju odbori, kako se organizira većina, kako se odlučuje.

Tko će biti većina?

Vjerujem da će gradonačelnik Bandić okupiti većinu oko sebe, s obzirom da je izabrani gradonačelnik, i mislim da ćemo 29. lipnja imati većinu u Skupštini i da ćemo biti konstituirani jer mislim da novi izbori u Gradu Zagrebu, nakon nekoliko parlamentarnih izbora, sigurno nikome nisu u interesu. No važno je reći da mi koji smo u koaliciji s Milanom Bandićem da se mi izbora ne bojimo jer sigurni smo da na njima možemo ostvariti samo bolji rezultat. No bolje ne ići na nove izbore jer nas niz odluka čeka koje moramo donijeti, poput GUP-a, što bi novi izbori samo pauzirali.

S kime će onda biti ostvarena većina, Brunom Esih ili pojedincima s drugih lista?

O tome nismo razgovarali, ne znam. Tu vjerujemo gradonačelniku Bandiću, ali što se mene osobno tiče, suradnja s gospođom Esih i njenom listom meni bi odgovarala jer mislim da treba sastaviti dobru i čvrstu većinu i da možemo četiri godine “delati”, a ne baviti se non stop tko je došao, a tko nije i imamo li dovoljno ruku. Imamo iza sebe razdoblje kad Bandić nije imao većinu i to nije bilo lijepo razdoblje jer se puno toga moglo napraviti, a nije.

Trg maršala Tita – treba li mu mijenjati ime, i kako?

Apsolutno je po meni referendum najbolje rješenje, i tu je gradonačelnik u pravu, jer postoji veliki jaz između ljudi. Dakle, najbolje rješenje je referendum jer će tako građani moći izraziti svoje mišljenje, a onda se mi u Skupštini možemo dogovoriti da, ako na referendum ne izađe dovoljno ljudi, da mi donesemo odluku na temelju rezultata referenduma. Ako, dakle, na njega izađe 48 posto birača, a 70 posto ih bude za promjenu imena, da mi onda u Skupštini promijenimo ime sukladno iskazanoj volji birača.

Koje je Vaše mišljenje, treba li mijenjati ime?

Ja osobno ću, ako dođe do referenduma, glasati za promjenu imena Trga maršala Tita.