Uobičajene jutarnje zagrebačke gužve dodatno su povećali taksisti, i to ne samo zagrebački već i iz drugih dijelova Hrvatske, koji su blokirali dio Vukovarske, od Hrvatske bratske zajednice do Savske, prosvjedujući, kako kažu, zbog nelojalne konkurencije na autotaksi tržištu, prvenstveno tvrtke Uber.

Taksisti, iako danas škrti na izjavama, tvrde da je rad Ubera u Hrvatskoj nezakonit. Potvrđuju to, kažu, izjave ministra Olega Butkovića iz prosinca prošle godine te premijera Andreja Plenkovića iz ožujka ove, koji su rekli da rad Ubera nezakonit. Tim tvrdnjama, ističu, u korist idu i brojne presude prekršajnih sudova koje potvrđuju kako je način rada Ubera u Hrvatskoj nezakonit.

Za okupljanje duž Vukovarske, gdje je smješteno i resorno Ministarstvo, taksisti nisu dobili, ali ni tražili odobrenje, jer, kažu, ne radi se o prosvjedu već o sponatnom okupljanju nezadovoljnika iz cijele zemlje. Prema nekim procjenama, u Vukovarskoj je parkirano nešto više od tisuću vozila, a zauzima se po jedna ili dvije trake, dok se promet otežano i usporeno odvija po preostalom slobodnom dijelu kolnika.

Skup nezadovoljnih taksista, međutim, nije baš naišao na odobravanje građana, kako onih koji su zbog gužvi u Vukovarskoj, ali i ostalim obližnjim ulicama, kasnili na posao, tako i onih za koje je Uber itekako dobrodošao s obzirom da su mu cijene niže od svih ostalih taksi prijevoznika.

Uber se, pak, oglasio priopćenjem u kojem, između ostaloga, stoji da blokiranjem grada trpe prvenstveno građani Zagreba te da se takvim nepromišljenim odlukama šteti i poslovanju grada. Drže da je takav pritisak u današnje vrijeme neprihvatljiv i da predstavlja relikt nekakvih prošlih vremena, te nije primjer moderne europske države.

– Blokiranje grada predstavlja opasnost za građane i infrastrukturu grada, šteti se i poslovanju grada, gospodarstvu, te se ograničava pristup javnim servisima. U tijeku je turistička sezona diljem Hrvatske, a blokada gradova ne prikazuje sliku Hrvatske kakvu želimo da strani gosti zapamte – poručuju iz tvrtke Uber.

Iako su prosvjedi rijetko kome mili, podsjećaju taksisti koji su željeli ostati anonimni, kako su prosvjedi protiv Ubera gotovo uobičajena pojava gdje god da se ta tvrtka pojavi. nedavno se, podsjećaju, prosvjedovalo i u Parizu, no tamošnji prosvjedi nisu bili mirni kao ovaj zagrebački. palili su se i prevrtali automobili, blokirale prometnice diljem grada i slično.

Nezadovoljni taksisti, kako doznajemo, u Vukovarskoj ostaju do daljnjega – sve dok se Uberu ne zabrani rad u Hrvatskoj, odnosno, sve dok se ne zabrani aplikacija Uber.