Trg maršala Tita

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine, najavljena za 29. rujna, mogla bi biti u skladu s vremenom ovih dana – vruća. Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću, koji kao uvjet za pregovore oko skupštinske suradnje s Bandićem traže preimenovanje Trga maršala Tita, pridružio se i HDZ. S druge strane, Bandić inzistira na referendumu, za njega su i Sandra Švaljek-HSLS, dok se SDP, HNS, a pogotovo članovi inicijative Zagreb je naš, protive i referendumu i preimenovanju.

Zagrebački HDZ još je za prošlog saziva Skupštine donio odluku o preimenovanju Trga maršala Tita, koju su bezuspješno pokušali progurati i na sjednicu Gradske skupštine. Iako od tada o tome nisu puno govorili, sada su se, moguće i potaknuti pismom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, ponovno oglasili – i žele promjenu imena Trga maršala Tita.

– HDZ će u zagrebačkoj Skupštini glasovati za promjenu imena Trga maršala Tita, izjavio je premijerov savjetnik i član Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulicaprenosi HRT.

Kapulica podsjeća i da je HDZ prvi predložio preimenovanje tog trga još 1990-ih te kaže da će glasovati za promjenu imena bez obzira na to uputi li taj prijedlog gradonačelnik Milan Bandić ili lista Brune Esih.

HDZ ne želi kampanju za referendum o tom pitanju jer bi on produbio podjele u društvu.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković i Sabora Gordan Jandroković na upit novinara rekli su kako je stajalište HDZ-a o tom pitanju odavno poznato te da je promjena imena trga izvorno HDZ-ova ideja.

Vidjet ćemo kako će se po tom pitanju na koncu postaviti zagrebački gradonačelnik. Za konstituiranje skupštine ima tri pokušaja – koncem lipnja, koncem srpnja i koncem kolovoza. Ako se Skupština do tada ne konstituira, ide se na nove izbore, ali samo za gradske zastupnike. Hoće li Bandić inzistirati na raferendumu do kraja i riskirati nove izbore za Skupštinu, popustiti ili pronaći neko treće rješenje, vidjet ćemo.