Matej Mišić

Predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a Matej Mišić naknadno je, kao zamjena, ušao u Gradsku skupštinu tako da će se u četvrtak pridružiti svojim kolegama na konstituirajućoj sjednici.

Ušli ste u Gradsku skupštinu kao zamjena, kakav je osjećaj postati gradskim zastupnikom?

Da, jučer je na sjednici Predsjedništva SDP-a Zagreb donesena odluka prema kojoj sam imenovan zastupnikom u nadolazećem sazivu Gradske skupštine Grada Zagreba. Vjerujem da ću u mandatu opravdati ukazano povjerenje.

Za što ćete se Vi zalagati u zagrebačkom parlamentu?

Kroz mandat zalagat ću se za rješavanje ključnih problema u gradu Zagrebu, a prije svega za hitno zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec, za veća ulaganja u razvoj odgojno obrazovne infrastrukture te transparentno upravljanje gradskom imovinom.

Hoće li se po Vama Skupština uspjeti konstituirati s obzirom na sva događanja?

Izgledno je da će gradonačelnik nastaviti suradnju sa svojim dosadašnjim partnerima iz HDZ-a, a vidjet ćemo je li prijedlog preimenovanja Trga maršala Tita dovoljan da dobije povjerenje i od zastupnika izabranih sa liste Brune Esih.

Nakon Bandićevog prijedloga da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, HDZ je odlučio nastaviti suradnju s njime?!

Očekivano. Ta suradnja nikada nije dovedena u pitanje obzirom da posljednje dvije godine kontinuirano surađuju i u gradu i na nacionalnoj razini. Sve ostalo bila je dobro uigrana predstava za javnost.

Koji je Vaš stav o Trgu maršala Tita, treba li mu mijenjati ime ili ne?

Zalažem se za ostanak naziva trga kao simbola antifašističke borbe. Ipak, važno je da prestanemo dramatizirati oko naziva trga jer dok to traje doslovno nam smrde kontejneri prepuni smeća, doslovno nam djeca nemaju kvalitetnu prehranu u vrtićima, doslovno nam otpadaju stropovi u školama i doslovno nam dijelovi grada nemaju kanalizaciju. Zanima me kakav će život u Zagreb biti za deset godina, a ne kakav je bio prije sedamdeset godina.

Što očekujete od glasanja po pitanju Trga maršala Tita – ukoliko prijedlog dođe na sjednicu, samo jedan Bandićev zastupnik mora biti protiv i prijedlog pada u vodu, naravno, ukoliko nitko drugi osim njegove i listi Brune Esih i HDZ-a ne podrži taj prijedlog?

Siguran sam da će zastupnici HDZ-a i Brune Esih podržati promjenu naziva trga, dok za gradonačelnika i zastupnike sa njegove liste ne mogu sa sigurnošću reći obzirom da je gradonačelnik po tom pitanju već jednom promijenio mišljenje u posljednjih par dana.