Bruna Esih

Da Milan Bandić uvijek ima asa u rukavu, mnogo puta smo se do sada uvjerili. Najnoviji dokaz tome je i jučerašnja njegova ideja da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Time je dobio naklonost i HDZ-a i Brune Esih koji su sada spremni s njime razgovarati o skupštinskoj suradnji. Osim toga, na taj je način Bandić donekle ušutkao protivnike preimenovanja jer svatko tko će se tome protiviti – protivit će se, na neki način, i samoj Hrvatskoj.

Milan Bandić jučerašnjim si je potezom “kupio” većinu u Gradskoj skupštini. Do jučer se nije znalo hoće li je imati, kad će je imati i hoće li se uopće Skupština konstituirati na sjednici u četvrtak ili ćemo morati čekati kraj srpnja, a možda i kolovoza ne bi li se to dogodilo.

Bandić je svoje protivnike iskušavao do kraja, no kada je uvidio da Bruna Esih i kolega joj Zlatko Hasanbegović ne misle odustati, a pogotovo, kada im se u stavu da se ide na preimenovanje, a ne referendum, priključio i HDZ, Bandić je povukao potez – i time ušutkao protivnike preimenovanja i zadovoljio zagovaratelje preimenovanja, a sebi samome osigurao minimalnu većinu u zagrebačkom parlamentu.

Odmah nakon objave da će na Skupštinu ići s prijedlogom da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, sastao se zagrebački HDZ i odlučio da nastavlja zagrebačku suradnju s Bandićem.

Iako se od početka špekuliralo da će HDZ i Bandić nastaviti biti u bliskim odnosima, upitna je bila Bruna Esih čijih mu pet zastupnika nedostaje ne bi li imao spomenutu – minimalnu većinu. Ovim potezom, zadovoljen je i uvjet Brune Esih pa je, rekla je u razgovoru za portal Dalje, spremna na pregovore s Milanom Bandićem i njegovim timom oko suradnje u Gradskoj skupštini.

– Mislim da je javnosti već jasno da je preimenovanje bio naš uvjet za ulazak u pregovore i razgovore za stvaranje skupštinske većine, jer gospodinu Bandiću, kako sada stvari stoje, trebaju baš naše ruke, odnosno, pet ruku s liste Brune Esih, iliti od jučer registrirane stranke Neovisni za Hrvatsku – rekla je Bruna Esih za Dalje dodajući da je to veliki korak za Zagreb, za Hrvatsku, ali i njihovu novoosnovanu stranku.

– Sad očekujem da bi ti razgovori trebali krenuti vrlo brzo, ako se zaista ozbiljno misli to što je jučer rečeno i ako se ozbiljno misli formirati ta većina, postoji niz pitanja o kojima se treba otvoreno razgovarati. Ovo je jedna stvar na simboličkoj razini koju doživljavamo kao svoju pobjedu i nekakvu moralnu satisfakciju, najmanje zapravo nama, najviše žrtvama i njihovim obiteljima, zbog toga što postoje još brojni politički zatvorenici koji su na vlastitoj koži osjetili svu tu represiju. U tim pregovorima vjerujem da će se otvoriti niz drugih životnih pitanja na koja bismo željeli utjecati kao stranka tako da će i o tome biti razgovora – dodala je Esih.

Pitali smo Brunu Esih i boji li se da bi sve ovo oko preimenovanja Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske mogao biti Bandićev manevar kojim bi se Skupština u prvom pokušaju konstituirala, on si osigurao početnu minimanlu većinu, a da na kraju preimenovanje ne prođe. Ukoliko, naime, samo zastupnici Milana Bandića, Brune Esih i HDZ-a budu za preimenovanje, dovoljno je da samo jedan Bandićev zastupnik glasa protiv prijedloga, i on ne prolazi. Esih smatra da se takvo što neće dogoditi, ali napominje i da se planira osigurati od toga.

– Nema opasnosti za takvo nešto jer kad bi se takvo nešto i dogodilo, mi svoju podršku možemo uskratiti u svakom trenutku. Osim toga, tu će se raditi o nizu odluka s kojima ćemo se morati sa svakom pojedinačno složiti. Dakle, tu ne govorimo o nekakvom pristajanju na nešto bez nekakvih daljnjih uvjeta, odnosno, bez ikakvog razmišljanja o daljnjim odlukama. Osim toga, mi ćemo se osigurati za ovakvo nešto na način da ćemo uz svoje potpise tražiti i potpise ostalih 26 zastupnika u Skupštini, pa kad ljudi stave potpise ja vjerujem da toliko daleko nitko ne bude išao da ide preko svojeg potpisa – kategorična je Bruna Esih.

Ipak, dodaje Esih i da je Bandić nepredvidiv pa nikad ne znaš što se može dogoditi. I ovim iznendnim odustajanjem od referenduma i prijedlogom da se trg preimenuje pokazuje tu svoju nepredvidivost, zaključuje.

Konstituirajuća sjednica Skupštine, podsjetimo, na rasporedu je u četvrtak od 10 sati.