Mikulić-Bandić, izvor: Facebook

Očekivano, konstituiranje Gradske skupštine nije uspjelo. Kako smo već pisali u nekoliko navrata, Milan Bandić je odlukom o preimenovanju Trga maršala Tita samo otvorio mogućnost pregovora oko stvaranja skupštinske većine s Brunom Esih i njenim zastupnicima. Dakle, slijede pregovori koji bi, tvrde sve tri strane koje će u njima sudjelovati, trebali potrajati do mjesec dana, nakon čega će se ići na novi pokušaj, a tada bi, ako sve bude išlo po planu, ona trebala biti i konstituirana.

Iako bi pregovori trebali krenuti već danas, i prije nego su počeli, mogli bi naići na probleme. HDZ, prema pisanju Večernjeg lista, uz mjesto predsjednika Skupštine i neke pozicije u Zagrebačkom holdingu, traži i tri ili četiri gradska ureda, među njima Gradski ured za financije, kojega trenutno vodi Slavko Kojić, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport na čelu kojega je Ivica Lovrić te Ured za zdravstvo koji je u rukama Mirne Šitum.

Upravo taj njihov zahtjev mogao bi predstavljati ozbiljan problem jer se radi – o kaznenom djelu, poručuje šef gradskih financija Slavko Kojić.

– Čini se da se smeće s uma da isticanje zahtjeva za pročelničkim radnim mjestima koja podliježu institutu javnog natječaja ima, u postupku političkih pregovora, elemente kaznenog djela – rekao je za Dalje Slavko Kojić.

Članak 339. Kaznenog zakona po tom je pitanju i više nego jasan – zatvorska kazna predviđa se i za samo traženje određenih pozicija.

– Tko kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili kao vijećnik u predstavničkom tijelu jedinice lokalne i područne samouprave zahtjeva ili primi mito ili prihvati ponudu ili obećanje mita kako bi u predstavničkom tijelu glasovao na određen način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – stoji u prvom stavku 339. članka Kaznenog zakona.

– Kaznom iz stavka 1. ovog članka kaznit će se tko zastupniku u Hrvatskom saboru, Europskom parlamentu ili vijećniku u predstavničkom tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave ponudi, obeća ili dade mito kako bi u predstavničkom tijelu glasalo na određeni način – stoji u drugom stavku istog članka Kaznenog zakona.

HDZ-ovci, dakle, samim traženjem određenih gradskih ureda krše Kazneni zakon i riskiraju zatvorsku kaznu i do pet godina. Milan Bandić, s druge strane, njihovom zahtjevu ne može udovoljiti i da hoće, pa i unatoč tome što je u srijedu od svih pročelnika tražio da mu svoje mandate stave na raspolaganje. U tome ga spriječava Zakon o postupku primopredaje vlasti.

Pročelnici se, naime, biraju javnim natječajem, imenuju na četiri godine, a Zakon izričito zabranjuje drugačije postupanje.

– U postupku pimopredaje državne vlasti i izvršnih ovlasti u jedinicama lokalne i područne samouprave zabranjene su kadrovske promjene osim na dužnostima za koje se prema odredbama ovog Zakona podnosi mandat na raspolaganje. Osobe koje imaju status službenika, a postavljaju se na radno mjesto na temelju imenovanja, po prethodno provedenom javnom natječaju, nisu dužne stavljati mandat na raspolaganje danom stupanja na dužnost Vlade, odnosno, općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba. Imenovani dužnosnici iz stavka 2. ovog članka mogu se razriješiti samo iz razloga, na način i u postupku sukladno odredbama Zakona kojim se uređuje lokalna i područna samouprava i Zakona kojim se uređuju službenički odnosi – stoji, između ostaloga, u Zakonu o postupku primopredaje vlasti.

Hoće li se potencijalni koalicijski partneri, Milan Bandić, HDZ i Bruna Esih, uspjeti dogovoriti kroz mjesec dana, kada će se, koncem srpnja, ponovno ići u konstituiranje Skupštine, vidjet ćemo. Također ćemo vidjeti i hoće li pojedinci i pojedine opcije i dalje inzistirati na onome što im zakoni brane, odnosno, hoće li za kršenje istih biti propisno kažnjeni?!