Trg Franje Tuđmana, izvor: Facebook

I dok su maršal Tito i njegov odlazak iz Zagreba ovih dana glavna tema u glavnom hrvatskom gradu, pa i razlog današnjeg neuspjelog pokušaja konstituiranja Gradske skupštine, SDP-ovci, do sada veliki protivnici revizionizma povijesti, kreću u vlastitu revizionističu bitku – protiv Franje Tuđmana, odnosno, njegovog zagrebačkog trga.

Tajnik Foruma mladih SDP-a Jurica Jug napisao je prijedlog preimenovanja Trga Franje Tuđmana koji planira uputiti skupštinskom Odboru za imenovanja ulica, naselja i trgova, naravno, kada se Skupština konstituira. Njegov prijedlog prenosimo u cijelosti.

– U jeku medijske pompe oko promjene imena trga omeđenog Savskom ulicom, Massarykovom ulicom, Gundulićevom ulicom i Hebrangovom ulicom, šaljem Vam prijedlog za promjenu imena trga omeđenog Ulicom Republike Austrije, Talovčevom ulicom, Reljkovićevom ulicom i Ilicom.

Kratko sam živio u Jugoslaviji s obzirom da sam rođen 1987. godine i ne znam baš najbolje kakve su bile prilike. Ali sjećam se kako je autokratski i nedemokratski vladao doktor za čiji trg predlažem promjenu imena. Sjećam se gušenja slobode medija, konstantnih napada na Feral Tribune, pokušaja gašenja Radija 101. Sjećam se također i zagrebačke krize 1995. godine i nepoštivanje demokratske volje naroda i nepriznavanje rezultata izbora. Također, moramo uzeti u obzir da je doktor bio general Narodnooslobodilačkoj borbi. Nakon rata radio je u JNA i generalštabu, dogurao je do čina general-major i do 1967. godine bio član Komunističke partije. U želji da politika novog saziva Gradske skupštine Grada Zagreba bude #vjerodostojna, šaljem Vam prijedlog za promjenu imena trga omeđenog Ulicom Republike Austrije, Talovčevom ulicom, Reljkovićevom ulicom i Ilicom iz Trga dr. Franje Tuđmana u Černomerečki trg. Razlog prijedloga takvog imena mislim da ne moram previše objašnjavati. Trg se nalazi na samom ulazu u prekrasnu gradsku četvrt u kojoj sam i ja rođen.

Ako mičemo jednog komunista, oficira JNA, autokrata i nedemokratskog vođu, maknimo onda i ostale – stoji u prijedlog tajnika Foruma mladih SDP-a Jurice Juga.