Trg maršala Tita

Pet dana prije nego što se Tito u ovoj godini prvi puta pojavio kao točka na sjednici Gradske skupštine, gradonačelnik Milan Bandić je odobrio isplatu 165 tisuća kuna za projekt kojim se slavi jedna svjetlija ličnost hrvatske i svjetske povijesti.

Naša najpoznatija violončelistica Ana Rucner snimila je za taj novac sa Zagrebačkom filharmonijom glazbeni spot o Nikoli Tesli kojeg je producirao i režirao njen bivši suprug Vlado Kalember. Njihov maloljetni sin u spotu glumi poznatog hrvatskog znanstvenika u mladim danima, ali kako su drugi mediji su o tome već skoro sve izvijestili mi ćemo spomenuti samo ono što je njima promaklo.

Osim već spomenute činjenice kako su spot financirali građani Zagreba, valja još napomenuti kako je Ana Rucner od svibnja ove godine i gradska zastupnica. U Skupštinu je ušla na listi Milana Bandića. Gradonačelnik je i pokrovitelj spota koji je premijerno prikazan baš na dan kada je premijerno održana i prva sjednica Skupštine iz ovog saziva. Dobro da nije dugo trajala pa je Rucner stigla te noći održati koncert na Bundeku i predstaviti obiteljski spot bez straha kako će o njoj ovisiti kvorum većine koja se tada slagala.

Većinu je Bandić, podsjetimo i to, osigurao tada dogovorom sa strankom Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Kako mu novi koalicijski partneri ne bi bili beskućnici, postarao se Milan Bandić već 20. srpnja. Toga im je dana dodijelio na korištenje prostor u Jurišićevoj 25 ukupne površine 189 četvorna metra.

Nezavisni će za taj prostor Gradu plaćati 1 134 kune mjesečno uvećano za PDV. To bi bilo sve zajedno oko sedam kuna po kvadratu. Inače, malu zakupninu za gradske prostore plaćaju sve političke stranke i većina udruga. Veće cijene plaćaju samo oni koji gradski proračun i inače pune, a to su tvrtke i građani.

No, ne bi li bili sigurni kako će i za tako niske zakupnine i režije imati, iz proračuna se svim strankama koje su zastupljene u Skupštini isplaćuje i dodatan novac za rad.

Tako su gradski zastupnici na istoj sjednici na kojoj su uz puno svađe promijenili Trg maršala Tita u Trg Republike bez imalo svađe izglasali zaključak kojim će se za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini iz proračuna isplatiti 2.7 milijuna kuna. Tih desetak milijuna kuna koje će stranke podijeliti u ovom mandatu ne treba brkati s naknadama koje primaju svi zastupnici i koje sjedaju na njihove privatne račune. Doduše, u slučaju Nezavisnih za Hrvatsku lako se zabuniti jer u Skupštini oni ne nastupaju kao stranka koju su osnovali nego kao klub nezavisnih zastupnika.

Zbog tog pravnog manevra njihova stranka iz proračuna ne dobiva ništa, nego se “sredstva za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika” također isplaćuju na privatne račune tih zastupnika. Nezavisni muškog roda svaka tri mjeseca uz redovite mjesečne zastupničke naknade prime još 35 750 kuna, dok Nezavisne ženskog roda prime svaki treći mjesec na svoj račun 39 325 kuna. Skupština, naime, pozitivno diskriminira žene.

Valjda će Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Ana Lederer, Tomislav Jonjić i Krešimir Kartelo dio tih novaca donirati i svojoj stranci kako bi imali za zakupninu i režije.

Ovo je samo mali dio gradskog novca kojeg je gradonačelnik Bandić svojim aktima potrošio ovog ljeta dok su sve oči bile uprte u skidanje table s jednog trga.

Na što je još Bandić trošio dok se odricao Tita, čitajte idućih dana.

Jer, ovo je tek početak feljtona o tome kako i kome se dijele milijuni kuna vašeg novca. Troškovi nastali promjenom imena jednog trga prema tome su prava bagatela. Ali efikasna dimna zavjesa.