Mason Gourmet Burger (photo by Facebook @mason.burgers.and.stuff)

Putujući kuhari nastavljaju navlačiti široke osmijehe na lica gastro hedonista dok masnih brada uživaju u slasnim zalogajima. Ovaj put chef Igor Gudac je ugostio Ivana Zidara i njegovu franšizu Mason Burgers & Stuff u Duck Fast Bistrou u Teslinoj ulici.

Pobjednik prošlogodišnjeg Zagreb Burger Festivala, chef Ivan Zidar četiri je poslijepodneva okupirao Igorovu kuhinju u Teslinoj i spravljao burgere u prefinom pecivu  Brioche Bun čiju je pripremu usavršio u uglednoj francuskoj školi Institut Paul Bocuse u Lyonu. “Nema tog mesa i dodataka koji mogu popraviti dojam burgera zbog lošeg peciva…, na kraju, pecivo čini 60% burgera” – kaže Ivan dok pažljivo razrezuje pecivo na pola i stavlja ga na vrelu ploču za pečenje.

Mason Facebook

Kao što je Gudac majstor u pripremi svinjskih komada  mesa na najrazličitije (i potpuno neočekivane) načine, tako je Zidar doktorirao na temi “svaki kraj može imati svoj burger, ako se iz njegove kuhinje uzmu najbolji sastojci” pa tako i dalje obilazi lokalne tržnice u potrazi za svježim namirnicama. No, za razliku od burgera koje je specijalno osmislio za festival burgera – još se sa sjetom sjećamo Zagrebačkog burgera s dimljenim goveđim jezikom, kiselim zeljem i umakom od hrena, te pobjedničkog Špaleta burgera od plećke (špalete), junetine i istarskog kravljeg sira – ovaj put Mason se predstavio Zagrebu s četiri gourmet burgera: Butter, Pačji (Duck), s Romanovski janjetinom i Mason burgeri tjerat će vam sline na usta svaki put i kad samo pomislite na njih!

Burger od Romanovski janjetine ipak je bio najmanje iznenađenje: janjetina se ili obožava ili uopće ne jede, pa ljubitelji paške, creske a ponekad i rumunjske blejeće poslastice neće ni primijetiti dopunu s rotkvicama, kuhanim ovčjim sirom i špinatom jer im je već i miris dovoljan za ushićenje. Ovisno o sezoni i raspoloživosti, umjesto špinata i rotkvica, Zidar ponekad kombinira mladi luk i raštiku.

Pačji burger je izazvao podizanje obrva u stilu: ohohooo, pačja prsa s torchonom od guščje jetre i karameliziranim kruškama naginje fine dininguburger style. Tri snažna okusa kao da se natječu koji će preuzeti glavnu ulogu, ali nakon nekoliko zalogaja okusni pupoljci vam daju do znanja da je zapravo burger savršeno izbalansiran, poput koktela u kojem otkrivate različite okuse i mirise, ali nijedan ne prevladava.

I kad pomislite da ne može bolje, Zidar nosi – Butter burger! E, sad tek obrve ostaju u zraku u stilu Jack Nicholsona jer u pecivu, osim mesa – nema ničeg.! Ni lista salate, ni sira, rajčice…, pa ni nekih neobičnih namirnica koje možda – nakon karameliziranih krušaka ili kuhanog ovčjeg sira – očekujete ispod brioša. Samo meso! I to kakvo!!! Komad domaće junetine s otprilike 40% masnoće, sitnije mljeveno nego inače podatno je kao maslac, masno, sočno i meko. Savršenstvo bez mane zbog kojeg ne želite pročitati što piše na drvenoj ploči na kojoj je poslužen jer to znači da ste ga smazali.

Na meniju je bio i Mason burger s pljeskavicom od mesa prethodno 3 tjedna odležanog u suhoj komori kako bi se izvuklo što više vode i meso postalo što mekše, a zbog fermentacije okus je još izraženiji. U ovom burgeru gosti The Shipyard Puba u Puli uživaju već neko vrijeme i nadamo se da će Zidar franšizu uskoro proširiti i u druge gradove…

Gourmet burgere Ivana Zidara svakako morate probati – ako ste ih propustili prošli tjedan u Zagrebu, nemojte zaboraviti da ih kroz ljeto možete pojesti i u Marea Restoranu i Beach Baru na otoku Levanu, u Paradiso Beach baru u Peroju, Beach baru Portich na Kamenjaku, te u Beach baru Shark u Fažani.