Pritvori i istrage su izmijenile Milana Bandića. Iako će neki tvrditi kako je on i dalje isti, to je daleko od istine i svakim danom se sve više potvrđuje kako on nije ni sjena čovjeka koji je još do listopada prošle godine suvereno vladao glavnim gradom Hrvatske.
On sada samo glumi nekadašnjeg sebe. Ali strah koji se u njega uvukao i strah koji se uvukao u njegove suradnike tjera ih da vuku očajničke poteze. A očajnici iz jedne greške upadaju samo u druge.
Najbolji primjer za to je sutrašnja izvanredna sjednica Gradske skupštine. Na dnevnom redu joj je samo rebalans gradskog proračuna koji je Bandić povukao sa prijašnje sjednice jer je vidio kako za svoj prijedlog neće imati ni približno dovoljno ruku.
Većinu koja mu je nedostajala planirao je skupiti u dva tjedna. No, dok je i njegov novi, minimalno izmijenjeni, prijedlog rebalansa rušen na sjednicama skupštinskih odbora, Bandića nije bilo ni blizu Zagreba.
To više nije čovjek koji se bori, pa ako treba i suočava s porazom, nego čovjek koji bježi. A u strahu nisu samo velike oči, nego i gadna konfuzija. Na skupu svoje stranke u Lisinskom čije je financiranje ni pet dana poslije istraživala policija Bandić je najavio veliku političku turneju po hrvatskim gradovima.
Pa je obišao tri grada u Italiji, a da pritom nije skoknuo do Trsta kojeg su jedinog od svih talijanskih gradova Hrvati svojedobno i kratkodobno držali svojim.
Zbunio je i svoje najbliže suradnike Ivicu Lovrića i Jelenu Pavičić Vukičević koji su jedini ostali u gradu pokušati učiniti nemoguće: uvjeriti zastupnike da usvoje rebalans i uvjeriti građane kako se za njih u ovom trenutku u gradskoj upravi itko brine.
Ni u naručenoj tv emisiji im to nije uspijevalo.
Na pitanje jedne gledateljice kada će Milan Bandić krenuti na tu hrvatsku turneju Lovrić je ozarena lica ispalio kako je Bandić već krenuo u obilazak i kako je upravo na putu za Milano. Najavio je šefov put i u Rim i Vatikan, ali se onda ubrzo i sam ispričao shvativši iz zbunjenog nijemog izraza voditeljice da gledateljica nije pitala kada će obići vlasnike hrvatskih banaka nego građane hrvatskih gradova.
– Naravno, to nisu hrvatski gradovi, ali uskoro će krenuti i tamo – pokušao se ispraviti pročelnik za kulturu, sport i obrazovanje koji od zemljopisa slabije poznaje samo pitanja koja se tiču gradskog proračuna. Na upit jedne gledateljice kada će krenuti isplate za naknade u školskim odborima koje kasne mjesecima Lovrić je svu krivnju pokušao svaliti na Sandru Švaljek i Darinka Kosora. Po, Lovriću je, za nefunkcioniranje sektora kojemu je on na čelu kriv predsjednik Gradske skupštine i bivša zamjenica gradonačelnika.
– Znate, to je zbog proračuna po kojem su mom sektoru dali puno manje novaca nego što je to dovoljno za normalno funkcioniranje, ali to je izglasano u Gradskoj skupštini dok smo nas dvoje, kao što znate, bili odsutni i na to nismo mogli utjecati – “objasnio” je Lovrić želeći uvjeriti gledateljicu kako takvog proračuna ne bi bilo da on, gradonačelnik i šefica njihovog kluba zastupnika nisu bili u pritvoru.
A mi ne znamo je li Jelena Pavičić Vukičević bila u pritvoru u posjetu Ivici Lovriću pa je on zabunom pomislio kako se ona prisilom našla iza brava, ali nadamo se kako mu je Jelena barem poslije te emisije objasnila kako je ona na toj sjednici Skupštine kada se proračun usvajao bila i kako su i ona i svi Bandićevi zastupnici za taj proračun glasali i kako im je tada bilo osobito stalo da prođe proračun, pa bilo kakav.
Jer da nije prošao proračun, u Zagrebu bi morali biti raspisani prijevremeni izbori, a Bandiću, koji je tada bio u pritvoru, najmanje je odgovarala takva opcija. I jedna tehnička sitnica: proračun je pisao i pred Skupštinom branio Slavko Kojić, koji je odnedavno u Bandićevoji stranci, barem formalno, više pozicioniran nego Ivica Lovrić.
No Lovrićeva nesklonost istini ne bi ni bila za Bandića toliki problem da čovjek barem malo pametnije laže. Jer, dok je Bandić bio u bijegu, pardon obilasku hrvatskih gradova po Italiji, Lovrić mu je svojim djelovanjem samo stvarao nove neprijatelje i gubio stare prijatelje.
Optužiti Darinka Kosora kako je kreator proračuna zbog kojeg, eto, ni članovi školskih odbora po Zagrebu ne primaju naknadu nije bilo osobito pametno, ma koliko god se to Lovriću u zoom emisiji učinilo zgodno.
Bez glasova Darinka Kosora i njegovog kluba zastupnika teško da proračun može proći. Čak ni HDZ, pa i da im je Bandić toliko drag kao što on to pogrešno misli ( odavno više nije ) ne smije si dopustiti pucanj u vlastitu nogu i Bandiću još za to dati municije.
HDZ-u, a i Darinku Kosoru koji je dio njihove Domoljubne koalicije, Bandić uzima glasove na parlamentarnim izborima. A rebalans proračuna je jedina municija koju Bandić za to ima i do koje može doći. kao što su ispravno primjetili na skujpštinskim odborima svi gradski zastupnici osim njegovih, rebalans nije ništa drugo nego nerealan financijski plan koji služi za kupovanje birača. A Bandić ulazi u biračko tijelo Domoljubne koalicije, a ne biračko tijelo SDP-a ma koliko god sebe Bandić i ekipa voljeli doživljavati socijaldemokratima. Jer, osim njih samih, nitko ih tako više ne doživljava, a osobito ne nakon Bandićeve predsjedničke kampanje u kojoj je on, kako je to lijepo opisao Zoran Janković objašnjavajući razloge poraza svog kolege, napravio preveliki i prenagli otklon od zvijezde ka križu. I sada taj otklon ne može vratiti više natrag pa da i sve trgove po Zagrebu nazove po pokojnom maršalu Titu kojeg je nosao po reveru sakoa.
A to što jedan trg koji se zove po pokojnom predsjedniku misli urediti za šest milijuna kuna teško da može odobrovoljiti HDZ.
Ne jednom ih je prevario u Zagrebu i HDZ-ovci bi stvarno trebali biti najveći naivci i budale hrvatske politike da Bandiću popuše jeftine trikove.
A bez pomoći nekoga iz Domoljubne koalicije Bandiću rebalans može proći samo uz pomoć bivših kolega iz SDP-a koji bi time u zagrebačkim izbornim jedinicama pred parlamentarne izbore počinili samoubojstvo iz predumišljaja.
Ako bi i surađivali ikada više s Bandićem, surađivali bi jedino poslije izbora kada on otme dovoljno glasova i zastupničkih mjesta HDZ-u, i ako im ti zastupnici budu nedostajali za parlamentarnu većinu. Zoran Milanović je već na Glavnom odboru svoje stranke najavio kako će poslije izbora “biti puno jeftinih glasova za kupiti” a gdje ćeš jeftinijeg glasa od obične amnestije od kaznenog progona.
No, ako Bandić i ide po tu nagradu na iduće parlamentarne izbore trebat će puno bolje, uvaženije i priznatije saveznike od Ivice Lovrića, Jelene Pavičić Vukičević ili Slavka Kojića koji se sam hvalio kako je na prošlim izborima u “svome Ogulinu” podijelio više kobasica nego što je dobio glasova.
I dok je Bandić protekla dva tjedna mogao bježati od stvarnosti, sutra će se morati suočiti s njom. Ako mu rebalans prođe, to će biti političko čudo. Ako točke povuče, pokazat će da je izgubio i ono malo hrabrosti što mu je nakon pritvaranja preostalo. A ako tu hrabrost nakon dugo vremena ipak pokaže, riskira da vidi koliko je malo ljudi uz njega stvarno ostalo.
Tako da sutra nećemo samo doznati hoće li zagreb dobiti rebalans proračuna. Doznat ćemo i hoće li nam gradonačelnik prestati bježati iz grada kojim bi trebao upravljati.