Kada su na Kosovu 1981. godine počeli veliki nemiri, neki srbijanski političari su si dali puno truda kako vijesti o tim nemirima ne dođu do ostalih dijelova bivše Jugoslavije. Navodno je tada jedan među njima zavikao: Zaustavite Reuters! Nikada nije sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno je li to doista izrečeno, ali je ta izjava ostala legendarna i sinonim za cenzuru, ali i za glupost pojedinih političara koji misle da narod mogu lagati bezočno vječno.

Ne znamo je li i Milan Bandić zavikao svojim podređenima u gradskoj upravi i svojim poslušnima u Gradskoj skupštini “Zaustavite internet”, ali znamo kako su oni pokušali jučer izbaciti internet portale iz gradskog proračuna radom do istrebljenja.

Gradonačelnik Zagreba ne voli stvari koje ne razumije i ne poznaje. A da citiramo jednog od njegovih najbližih suradnika: Taj bi znao upaliti kompjuter jedino sa šibicom i kantom benzina.

Milan Bandić zna pročitati novine, zna upaliti radio i televiziju, ali tekstove s internet portala on umije pročitati jedino kada mu ih suradnici donesu isprintane.

A on većinu internet portala koji prate gradske teme, a to niti ne krije, niti isprintane ne može vidjeti. Grad Zagreb sufinancira lokalne medije svake godine sa sve manje novca. Ove godine je u proračunu za to predviđeno 10 milijuna kuna, pa je Bandić naumio sve te novce namijeniti samo za lokalne tv i radio postaje.

A kako se on odnosi prema novinarima s tih postaja, to je tek posebna tema za koju se iskreno nadamo kako će se i HND s njome uskoro početi intenzivno baviti.

Bandić naše kolege s lokalnih tv i radio postaja doživljava kao svoju ekipu za pratnju po svim bjesomučnim “obilascima terena” i nerijetko ih gradskim kombijem razvozi po cijeloj Hrvatskoj gdje ga oni znaju čekati satima po najjačem suncu jer da citiramo tog istog njegovog najbližeg suradnika od prije nekoliko rečenica: novinari su ionako najveća stoka. I jako jeftina roba.

Taj suradnik to svoje razmišljanje uostalom i provodi u praksu na jednoj od lokalnih televizija kojoj nije formalni, ali je nominalni vlasnik.

No, kako smo rekli, to je posebna priča o kojoj će uskoro biti izvještena javnost. Vratimo se internet portalima. Ogranak internet novinara grada Zagreba je prije nekoliko mjeseci zatražio sastanak s predstavnicima svih stranačkih klubova u Gradskoj skupštini kako bi ih tražili da sufinanciranje medija iz gradskog proračuna bude puno transparentnije i kako građani grada Zagreba zaslužuju znati kako je i na koga svaka kuna iz gradskog proračuna potrošena. Jer, dok neki izdavači svoje novinare pošteno plate, drugi ih ne plaćaju gotovo ništa ili od njih očekuju da rade za obični pokaz.

Ostatak gradskog novca trpaju u svoje džepove ili financiraju kupnju medija po drugim gradovima, a neki su posuđivali i milijunske iznose za kampanje Milana Bandića.

Kako internet portali dobivaju 10 puta manje novca od televizija i radija, internet izdavači, čak i da žele, takve igre ne mogu igrati. Zato su puno neovisniji, a njihovi novinari, iako i siromašniji od kolega u radijima i televizijama, u svom pisanju i radu puno su slobodniji.

Bandić je taj odlazak internet novinara u Skupštinu, a njima su dali dati podršku i sadašnji predsjednik HND-a Saša Leković i njegovi tadašnji protukandidati ( jer je taman trajala izborna utakmica u Hrvatskom novinarskom društvu) jako zamjerio.

Tu ljutnju su nam otvoreno i prenijeli neki njegovi suradnici uz “obećanje kako će on to zapamtiti”. I zapamtio je i pokušao je ove godine izbaciti internet portale iz programa sufinanciranja medija.

No, na sreću internet portala, svoja su obećanja zapamtili i gradski zastupnici u Skupštini. Naravno, svi osim njegovih koji se nisu pojavili ni na prvom sastanku u Gradskoj skupštini. Nisu mogli preći ni tada, kao ni jučer, preko “uvrede” što smo prvo sastanak zatražili u Gradskoj skupštini koja predstavlja sve građane grada Zagreba prije nego što smo taj sastanak zatražili kod gradonačelnika koji zastupa samo neke.

Namjerama Milana Bandića usprotivili su se svojim amandmanima i zaključcima klubovi SDP-a i HDZ-a – HSP-AS – BUZ, a njih su podržali i klub HSLS-a i HSS-a, zastupnici HNS-a te nezavisna zastupnica Sandra Švaljek.

Klub SDP-a je predložio zaključak kojim se internet portalima ove godine u proračunu ostavlja 1.3 milijuna kuna koliko je podijeljeno i lani, a klub HDZ-a, HSP-AS i BUZ-a je predložio amandman prema kojemu u povjerenstvo za dodjelu sredstava radio postajama i televizijama tri člana postavlja Milan Bandić, a četiri člana Gradska skupština.

Milan Bandić svejedno može svojim radom, odnosno u ovom slučaju neradom, istrijebiti internet portale. Može ne raspisati natječaj za portale bez obzira što za njih ima sredstva u proračunu. Na to ga nitko ne može prisiliti, osim naravno ako ga policija opet zbog nekih drugih stvari ne pritvori, pa ostane bez gradonačelničkih ovlasti.

No, mi se svejedno nadamo kako će naša jučerašnja bitka donijeti nečega dobroga i za kolege po televizijskim i radio postajama.

Naime, Gradska skupština u Povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli sredstava medijima imenuje jednog člana više nego Bandić. U to Povjerenstvo će, shodno političkom ključu, jedno mjesto iz kvote Skupštine vjerojatno pripasti zastupniku s Bandićeve liste pa će Bandić u njemu svejedno imati većinu ( iako ne više apsolutnu kao do ove godine kada je sam birao sve članove povjerenstva).

Ako Bandić izigra Gradsku skupštinu i ne provede njihov zaključak, ne moraju ni oni ispoštovati pravilo koje je ipak nepisano i ne može ih obvezivati. Neka ne daju nijednom Bandićevom zastupniku mjesto u tom Povjerenstvu i neka preuzmu punu odgovornost za uspostavu slobode medija u ovome gradu. Neka prije nego što dodjele bilo kojem izdavaču novce pozovu na svoju sjednicu i novinare koji izvještavaju o njihovom radu i neka ih ispitaju što na svome poslu proživljavaju.

Pozivamo većinu u Skupštini Grada da ne dopuste bandićevcima da Zagreb 2015. godine pretvore u Kosovo iz 1981. godine.

A u fotogaleriji možete vidjeti sve Bandićeve stručnjake koji rade do istrebljenja. Doduše, ne znoje se, a niti ne govore puno. Samo poslušno dižu ruke.