To je buduća gradonačelnica Zagreba – odgovorili smo jednom kolegi prije više od godinu dana kada nas je, ugledavši Mirnu Šitum na hodnicima gradske skupštine, upitao tko je ta žena.

On se nasmijao shvativši taj odgovor kao šalu, ali mi smo mislili ozbiljno. Mirna Šitum nije odskakala od ostalih zastupnica i zastupnika s nezavisne liste Milana Bandića samo svojom visinom, manekenskim stasom i istančanim modnim stilom. Iz nje je više od drugih zračila, a ništa manje ne zrači ni danas, snažna politička ambicija koju ona teško prikriva ma kako god se trudila držati rezerviranom i suzdržanom, osobito prema novinarima.

Mirna Šitum djeluje kao žena koja grabi ka slavnom cilju, a to su primjetili i političari iz Bandiću oporbenih političkih stranaka.

– Ona je sigurno budući kandidat za gradonačelnicu Zagreba, samo je pitanje tko iza nje stoji – složili su se s našom procjenom i neki zastupnici SDP-a, a odgovor na njihovo pitanje su ubrzo nakon toga ponudili zastupnici HDZ-a.

– Otkrit ćemo vam jednu tajnu. Mirna Šitum će biti naš kandidat za gradonačelnicu Zagreba – rekli su nam zastupnici HDZ-a još u doba kada se nije znalo kako će Ustavni sud pustiti gradonačelnika Milana Bandića iz pritvora i kada je njegova ostavka bila dosta izvjesna, a prijevremeni izbori za gradonačelnika praktički gotova stvar.

No, Bandić je, kao što svi znamo, neočekivano pušten i činilo se da od prijevremenih izbora u Zagrebu nema ništa. Ali, kako je u zagrebačkoj politici zadnjih godinu dana konstatna samo mijena, i po tom pitanju je došlo do obrata.

U žestokoj političkoj svađi Milana Bandića i Darinka Kosora i HDZ-a gradonačelnik je najavio kako bi se u Zagrebu mogli održati paralelni lokalni izbori sa parlamentarnima. Naime, on više u Skupštini nema većinu koja ga podržava pa očekuje da će Skuppština, kada mu je već odbila rebalans proračuna, odbiti na kraju godine i proračun za 2016. godinu što silom zakona dovodi i do prijevremenih izbora za skupštinu i gradonačelnika.

Ne treba zaboraviti kako je dva tjedna prije toga Mirna Šitum i sama ušla u sukob s gradonačelnikom Milanom Bandićem kada je kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, odbila potpisati otkaze bivšoj upravi s obrazloženjem koje joj je poslala skupština tog društva koju čine Milan Bandić i Slavko Kojić. Zbog tog obrazloženja u kojem Bandić bivšoj upravi spočitava sedam teških grijeha je Nadzorni odbor Holdinga napustio Vadimir Ferdelji, a ostavku je tada, kako nam tvrde izvori iz Holdinga, ponudila Bandiću i Mirna Šitum. Nakon sastanka s Bandićem ona je tu ostavku povukla, ali kada su se davali otkazi bivšoj upravi tražila je da njeno mišljenje o otkazima bude izdvojeno i nije nimalo na tragu Bandićevih razmišljanja.

U rebalansu kojeg je nakon toga Bandić poslao na Skupštinu i prema kojem je htio povećati gradski proračun za 250 milijuna kuna trebali su profitirati svi, osim Mirne Šitum. Ured za zdravstvo, kojemu je ona na čelu, jedini je, od svih gradskih ureda, trebao dobiti manje nego što ima prema sadašnjem proračunu.

Iako sve upućuje kako među njima ni suradnje ni političke ljubavi više nema, Mirna Šitum ni službeno ni neslužbeno ne želi pričati o svojim trenutnim odnosima s gradonačelnikom.

A ni pozivima iz HDZ-a. Nakon jedne tiskovne konferencije koju je organizirao u gradskoj upravi njen ured za zdravstvo i na koju je gradonačelnik napadno kasnio i jednako tako napadno prije kraja otišao, novinari ovog portala i kolegice iz Večernjeg lista pokušali su izvući neka objašnjenja od Mirne Šitum.

-Ne mogu vam ništa reći o Holdingu dok o tome ne pričam s gradonačelnikom. U vojsci sam se naučila poštovati hijerarhiju- rekla je pročelnica za zdravstvo i predsjednica NO Zagrebačkog holdinga. A na direktno pitanje je li istina kako će biti kandidat HDZ-a na idućim izborima za gradonačelnika, pa kada god da budu, samo se nasmijala i odgovorila protupitanjem.

– A od kuda vam to? – pitala je Mirna Šitum na što su joj novinari portala dalje.com i Večernjeg lista uglas odgovorili: Pa rekli su nam u HDZ-u.

– Nemam komentara – rekla je Mirna Šitum i dalje sa smiješkom na licu, ali pozive na intervju nije odbila. Naprotiv, obećala nam ih je vrlo skoro. Čim popriča u četiri oka s Milanom Bandićem. No, istaknula je, nadam se kako ćete me nešto pitati i o mom životu i karijeri prije gradske politike.

Nije ni čudo što o tome želi pričati pred buduće izbore time više jer su joj i karijera i biografija više nego impresivni. Njene doktorske titule, specijalizije i funkcije u zdravstvu bi bilo teško nabrojati bez barem dvije kartice novinskog teksta.

No, 53- godišnja doktorica ima iza sebe i vojnu karijeru. Bila je dragovoljac domovinskog rata, a u legendarnoj četvrtoj gardijskoj brigadi je u sanitetu obnašala sve dužnosti dok nije postala i načelnica Saniteta. Nije bježala ni od prvih linija, pa je tako na prvoj crti bojišnice i ranjena zbog čega ima i status hrvatskog ratnog vojnog invalida.-.–.-Mirna Šitum

No, to ranjavanje je nije nimalo usporilo. Nakon toga je samo polagala brojne medicinske specijalizacije i nizala stručne i i znanstvene publikacije kojih do danas ima objavljenih čak 437. Osim brojnih odličja za sudjelovanje u ratu, za svoj doprinos u medicini, osobito dermatologiji i onkologiji, postala je i članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kada se na stranicama HAZU-a čita njena duga biografija,postavlja se pitanje što građani često postavljaju i za Bandića: Kada stigne spavati?

Iako je po funkcijama koje obnaša ona već sada realno druga najmoćnija osoba Zagreba, među građanima ipak nije ni blizu toliko poznata, a ni prepoznata kao Bandićeva moguća suparnica poput njegove bivše zamjenice Sandre Švaljek.

A upravo je ona Sandri Švaljek bila najodanija suradnica dok je bivša zamjenica gradonačelnika mijenjala Bandića. Za razliku od većine zastupnika i zastupnica s Bandićeve liste koju Sandru Švaljek u Skupštini napadno izbjegavaju, Mirna Šitum se ne libi s njom srdačno popričati i pozdraviti i ovih dana. Tako je bilo i nakon zadnje sjednice Skupštine. Izgrlile su se pred Bandićevim očima. Tako da je teško reći hoće li njih dvije na idućim izborima biti suparnice ili suradnice.

Iako je najavila izlazak na te izbore, Sandra Švaljek nema iza sebe potporu tako moćne političke grupacije kakva se nudi Mirni Šitum. A, ako bi ona pristala na izborima još jednom biti druga, Mirna Šitum bi uz nju i Domoljubnu koaliciju koja joj se već otvoreno nudi postala Bandiću barem ravnopravni kandidat, ako ne i favorit. A on već 15 godina u Zagrebu takvog protukandidata nije imao.

Čeka se samo odluka oprezne Imoćanke koja je dobro vidjela kako je Švaljekica prebrzo izgorjela. Bandić je ipak čovjek kojeg se ne smije podcijeniti, a kamoli prebrzo otpisati.

No, ako će krenuti u bitku protiv njega, Mirna Šitum mora skoro odlučiti. Ne smije nikako kandidat postati prekasno. Kako bi u javnosti bila prepoznata kao žena koja može smijeniti Bandića, ona će morati najkasnije do jeseni dati ostavku na mjesto pročelnice kako bi se mogla vratiti u Skupštinu. I tako Bandiću uzeti jednog zastupnika, a HDZ-ovom klubu donijeti zastupnika više. S njom u klubu HDZ i u Skupštini može formalizirati Domoljubnu koaliciju. Jer s njihovih 11 zastupnika i sedam zastupnika kluba HSLS i HSS oni bi se i formalno izjednačili s grupacijom Milana Bandića koji bi tada brojala 15 njegovih zastupnika i tri zastupnika HSU-a.

A ako bi u svoj klub privukli i Sandru Švaljek postali bi HDZ-ovci sa svojom koalicijom i prvi puta nakon 16 godina relativna većina u Skupštini grada.

Sa doktoricom ratnicom na svom čelu ni detronizacija Milana Bandića tada više ne bi bila tako teška. Dapače. Osobito stoga što im ni SDP ne bi ovoga puta previše smetao. Zoran Milanović vjerojatno ne bi imao ništa protiv toga da netko istovremeno pobijedi Davora Bernardića i makne mu Milana Bandića.

Odluka je na Mirni Šitum. Ako nismo bili u krivu i ako doista ima ambicije postati gradonačelnica grada Zagreba, put joj neće nikada biti lakši nego ove vruće političke zime. Treba samo odlučiti hoće li se učlaniti u HDZ. Tamo je već čeka suprug.