U zemlji lažnih svetaca teško je biti istinski grešnik. Nives Celzijus na bolan način mora to učiti svakog dana iznova. Iako je navikla biti dežurna kurva našeg licemjernog društva i ona sama mora da je bila iznenađena silnom lavinom zlobe koja je počela tutnjati društvenim mrežama čim je objavila kako ju je izabrana hrvatska predsjednica pozvala na inauguraciju.

A ako je itko od ljudi koji su jučer tamo bili zaslužio vip pozivnicu, zaslužila ju je baš ona.

Nives Celzijus pripadnica je one hrvatske manjine koja puni hrvatski proračun. Uz još par izuzetaka, ostatak gostiju su bili uglavnom njegovi korisnici. Vrlo je vjerojatno da Nives taj proračun, s obzirom na visinu svojih primanja, puni i iznad hrvatskog prosjeka.

Skraćeno, Nives je bila tamo kao žena koja, osim što zarađuje za sebe i svoju djecu, zarađuje i za dio plaće naše nove Predsjednice. Sreća je da Kolinda Grabar Kitarović to razumije i dobro je što to očito pokušava naučiti i druge.

Nives nije zaslužila poziv na inauguraciju samo zato što je prepjevala pjesmu Kolinda. Ona je taj poziv zaslužila prvenstveno zato jer je nepravedno prezrena od države kojoj nije ništa loše učinila osim što je udovoljavala zatajenim strastima njenih stanovnika. I dok se većina bavi traženjem krivaca, ona javno ispovjeda sebe. U zemlji gdje se upire prstom, ona razgoljuje dušu. I zbog toga biva verbalno kamenovana.

Ne možemo se sjetiti nijedne loše stvari koju je Nives učinila ovom društvu, ali možemo onih koje je društvo učinilo njoj. Iako je napisala najčitaniju knjigu, nagradu za to je morala sudski ishoditi. Jer, organizatorima je bilo ispod časti dodijeliti svoju nagradu osobi poput Nives Celzijus. Iako nagrade dodjeljuju za najčitaniju a ne najbolje ocjenjenu knjigu.

Tajili su je ljubavnici, čitatelji, vjerojatno će i slušatelji.

A kakva je to osoba Nives Celzijus?

Koliko je poznato, nije učinila nikome ništa loše. Za sve što ima, izborila se sama. Bila je jedna od rijetkih žena nogometaša koja je, umjesto da bude zbrinuta, uzdržavala svog nogometaša. I materijalno i emocionalno.

Pa ovo društvo svejedno nastavlja javno zlostavljanje njenog oca i verbalno je ponižava i što izravno, a češće uvijenije, ponavlja njegove riječi: kurva.

A čime te riječi ona opravdava? Je li to zato što je udovoljovala mnogima ili možda stoga što je puno više njih odbila? Nives Celzijus se s podjednakom strašću javno mrzi koliko ju se tajno želi.

Po svemu što je pokazala Nives Celzijus je čvrsta i hrabra žena i mora da je na pogrde na svoj račun već pomalo navikla, ali teško da je sve napise o sebi posljednjih dana mogla dovršiti bez suza u očima.

No, sada već znaju čitati i njena djeca. A to je najveća tragedija. Jer, ako je išta od svega gore pobrojanog: Nives je brižna, odgovorna i požrtvovna majka. To će reći svi koji ju poznaju, a igrom slučaja i sami smo je često znali viđati u igri s djecom.

Naime, od svih zagrebačkih adresa Nives zadnjih godina najćešče posjećuje dječja igrališta. I ne valja se po njima gola kao po spotovima i knjigama zbog kojih su ona i djeca zbrinuta. Tamo je i ona poput djeteta.

Sada, njena još uvijek mala djeca mogu pročitati ili čuti vršnjake kako ponavljaju komentare roditelja kako njihova majka nije zaslužila biti pozvana na inauguraciju prve hrvatske predsjednice. Predsjednice koja je i sama majka, koja je i sama gradila karijeru i podizala djecu.

Kolinda zna da je to posao jednako odgovoran kao i onaj koji je preuzela u nedjelju. I zato je uz poziv na zajedništvo najsnažnija poruka koju je Predsjednica uputila bila upravo pozivnica Nives Celzijus. ( a poruka je i ta što od ovog društva, poput premijera Milanovića, za razliku od svojih stranih kolega, javno skriva djecu )

Do zajedništva se ne dolazi traženjem krivaca nego priznavanjem krivnje. Do zajedništva se ne dolazi osudama nego oprostima. Djeca Nives Celzijus mogu biti ponosna na svoju majku. Ona ih uči na svome primjeru kako upirati prstom u sebe, a ne u druge. I za to u lažno puritanskom društvu plaća vrlo skupu cijenu.

Ako je za Nives Celzijus ovih dana bila prikladna ijedna riječ koja počinje sa K, onda treba reći da je u nedjelju na inauguraciji prve predsjednice među vip uzvanicima sjedila i jedna kraljica.