Milan Bandić često spominje Zorana Milanovića. Postaje opsjednut njime. Malo, malo ga spomene. I ponudi savjet kako bi on riješio probleme zemlje. I govori to tako sigurno kao da u svim zagrebačkim kućama teče voda i ide kanalizacija.

Poručuje gradonačelnik Zagreba premijeru Hrvatske kako bi on spavao u Slavoniji dok se poplava ne povuče. A u Zagrebu spava desetljećima pa mnogi problemi i dalje nisu rješeni.

Umjesto da se toliko bavi premijerom i Hrvatskom, Milan Bandić bi se mogao početi baviti malo svojim poslom i svojim gradom. Ili barem njegovim malim dijelom. Recimo, Sopnicom Jelkovec.

Bandićev najveći građevinski poduhvat u četrnaest godina koliko je na čelu Zagreba postaje i njegov najveći promašaj. Unatoč upozorenjima kako će se to dogoditi, Bandić je sagradio naselje koje se pretvara u najmlađi europski geto. I u kojem godinama Grad ne uspijeva prodati stanove.

Do prije godinu dana Milan Bandić i Slobodan Ljubičić Kikaš, glavni izvođač radova, tvrdili su kako nisu problem stanovi koje su oni sagradili nego Ivo Čović koji ih ne zna prodati. No, vidimo kako prodaja ne ide ni njima ništa bolje.

Svejedno dijele savjete kako bi oni riješili probleme cijele Hrvatske. Iako ne znaju riješiti problem Sopnice Jelkovec. Koja Zagrepčane nemalo košta.

Bandić je uspješno stvorio imidž čovjeka koji sve stigne, ali taj čovjek koji sve stigne ne može u 14 godina dovršiti jedan nogometni stadion. Ni sa 100 milijuna eura.

Gradska uprava je veća nego kada ju je preuzeo, a velika reforma je završila promjenom imena nekih ureda, njihovih razdvajanja i sastavljanja. U cilju smanjenja djelatnika sada ima više nego prije. I uprava je skuplja nego kada ju je preuzeo.

A ako im je Zagreb uzor model za Hrvatsku, što bi sve tek Bandić i Ljubičić napravili s državnim poduzećima. Valjda bi ih prvo sve spajali pa razdvajali. I možda ne bi zapošljavali po stranačkom ključu, ali tko bi onda ostao živjeti u Runovićima i Grudama.

Iako mu je to postala omiljena dosjetka, Milan Bandić još nije postao gradonačelnik Hrvatske. Za to treba dobiti nacionalne izbore. A na zadnjima je njegova lista dobila manje od izbornog praga. Dalek je put od tri posto do pobjede. Kada se drugi puta bude rugao Zoranu Milanoviću, neka se sjeti koliko je lista koju je on vodio glasova dobila.

Teško će itko razuman više tvrditi kako Zoran Milanović zna što radi, ali je li baš Bandić taj koji bi mu trebao toliko često lekcije dijeliti.

Iako se Zoranu Milanoviću u zadnje vrijeme često ruga, Milan Bandić za to stvarno nema previše razloga. Barem prema vlastitim kriterijima. Kako on sam često kaže, jedina prava provjera za političara su izbori. A sve izbore koje je Milan Bandić protiv Zorana Milanovića direktno vodio, pošteno i glatko je izgubio. I stranačke i parlamentarne.

I zato neka dobije izbore pa onda rješava probleme Hrvatske. Do tada neka rješava glavne probleme glavnog grada. Neka dovrši stadion. Ili Sveučilišnu. Od geta neka napravi naselje. Neka stvarno, a ne samo fiktivno, smanji broj zaposlenih u gradu i gradskim poduzećima. Neka pojeftini gradsku uslugu. Ako stvarno zna, neka to više pokaže na Zagrebu. Ili to samo priča.

A to je zasada jedina stvar u kojoj je on dokazano bolji od Zorana Milanovića.