Posebnim aktom gradonačelnika Milan Bandić dodjelio je zadnjem ministru vanjskih poslova Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Budimiru Lončaru 25. siječnja Medalju Grada Zagreba “za izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU”.

Iako je poznati jugoslavenski komunistički dužnosnik bio upamćen kao političar koji se najgorljivije zagovarao za očuvanje integriteta bivše SFRJ i uvođenje embarga na uvoz oružja novostvorenoj hrvatskoj državi u čemu je i uspio, Bandić taj “uspjeh” u svome obrazloženju odluke ne spominje.

Za Bandića životopis Bude Lončara počinje tek 2000. godine.

-Budimir Lončar uvaženi je hrvatski političar i diplomat. Od 2000. obavljao je poslove savjetnika predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, nakon čega je imenovan za predsjednika savjeta Predsjednika Republike Ive Josipovića za vanjsku politiku i međunarodne odnose. Predsjednik je diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Obavljao je i još uvijek obavlja razne međunarodne dužnosti. Npr. sudjelovao je u radu 35 redovitih i većine specijalnih zasjedanja Godišnje skupštine UN-a te u osnivanju i aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja. Jedan je od osnivača Kvadrilatere – Austrija, Italija, Mađarska, bivša Jugoslavija, potom Pentagonale koju danas znamo kao Srednjoeuropsku inicijativu, SEI – stoji u obrazloženju odluke gradonačelnika Zagreba koji ovu nagradu dodjeljuje po svome diskrecionom nahođenju i tumačenju povijesti.

Mi bi pak samo podsjetili da je Budimir Lončar cijeli Domovinski rat u kojem su se hrvatski branitelji protiv nadmoćnije vojske borili i njegovim zaslugama slabije naoružani proveo u New Yorku. Milan Bandić je taj rat proveo u Peščenici gdje je po vlastitim riječima, kada je na tiskovnoj konferenciji branio posjet Arkanovog prijatelja i jednog od glavnih logističara okupatorske vojske Dragana Markovića Palme Zagrebu, “nosao život i glavu u torbi”. Neupućeniji od Milana Bandića bi mogli pomisliti da se tih ratnih devedesetih život i glava u torbi nosala na istočnijim i južnijim ratištima od Peščenice gdje je Bandić radio u Savezu komunista Hrvatske.