Gradonačelnik Milan Bandić ne prestaje smjenjivati bivšu pročelnicu za kulturu Anu Lederer sa svih funkcija koje je u Gradskoj upravi obnašala otkako se politički razišao s njenom strankom Neovisni za Hrvatsku.

Tako ju je predzadnjeg dana siječnja aktom gradonačelnika razriješio i dužnosti predsjednice Pregovaračkog odbora grada Zagreba za sklapanje IV. dodatka Kolektivnom ugovoru za zaposlene u ustanovama kulture Grada Zagreba.

No, istog tog dana je svojim aktom donio i odluku o prihvaćanju pokroviteljstva nad festivalom domoljubnog filma koji nosi ime po njenom pokojnom suprugu Gordanu Ledereru, legendarnom ratnom snimatelju koji je poginuo dok je hrabro izvršavao svoj poziv.

  • Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Zaprešića uputila je Gradonačelniku Grada Zagreba molbu za pokroviteljstvom nad manifestacijom „Festival domoljubnog filma Gordan Lederer“. Cilj manifestacije je edukacija osnovnoškolske i srednjoškolske djece kroz dokumentarne i igrane filmove o Domovinskom ratu. Osim branitelja u projekt je uključeno Umjetničko prosudbeno vijeće koje čine: akademik prof.dr.sc. Marko Samardžija, redatelji Jakov Sedlar i Obrad Kosovac, književnici Hrvoje Hitrec i Nenad Piskač, general Rudi Stipčić i povjesnik Ivan Samardžija. Festival će se održati u srpnju 2019 – piše u obrazloženju odluke kojom Milan Bandić prihvaća pokroviteljstvo grada Zagreba nad tim festivalom.

Prava je šteta što se kao izaslanica Grada Zagreba na tom festivalu neće pojaviti Ana Lederer kao zagrebačka pročelnica za kulturu.

Bandiću u inat što mu je otpustio suprugu mimo zakona, a pokojnom kolegi u čast umjesto uvodne slike neka ovaj tekst krasi njegove ratne snimke. Zbog kojih je i poginuo. Kao uzor svima nama da ovaj posao obavljamo pošteno, slobodno i bez straha. Ako on nije ustuknuo od metaka, snajpera i granata, zašto bi se mi plašili bahatih političkih šerifa koji su izgubili svaki osjećaj srama?