Hrvatska vojska zasad neće ići na granicu, pratit će razvoj događaja i potpuno je spremna na sve moguće situacije vezane uz veliki priljev izbjeglica u Hrvatsku, izjavio je u četvrtak ministar obrane Ante Kotromanović.

“To miriše na jednu situaciju koja je blizu krizi, tako da ćemo biti spremni. Prilagodit ćemo se zadaćama koje bi mogli dobiti… i sigurno ih dočekati spremni”, rekao je Kotromanović novinarima.

Također je kazao da vojska zasad ne ide na granicu, ali da su u slučaju potrebe vojarne blizu.

Na pitanje novinara koja može biti uloga vojske, on je rekao da ona može dati logističku potporu: šatore, krevete, srediti teren te da njezina uloga ovisi o veličini krize.

Upitan je li realna procjena ministra zdravlja Siniše varge da bi u naredna dva tjedna u Hrvatsku moglo ući 20.000 ljudi, Kotromanović je odgovorio da je to moguće, ali da je teško iznositi procjene budući da nema dovoljno informacija o tome što se događa u Grčkoj otkuda migranti nastavljaju svoj put prema bogatijim članicama EU-a.

“Najvažnije je procjena idućih dana koliko će ljudi doći. Ja se bojim da će tu biti dosta ljudi… znamo da je sinoć prešlo granicu oko 5.000 osoba između Grčke i Makedonije i u skladu s tim ćemo se morati ponašati. Mi ne možemo naravno prihvatiti sve te ljude, nemamo ih gdje staviti. Mi ne možemo prihvatiti 20.000 do 30.000 ljudi”, istaknuo je.

(Hina)