U organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade „Hrvatska kuća srca“ ove subote obilježit će se „Hrvatski dan osviještenosti o debljini“ u sklopu kojeg će se održati i 3. Konferencija „Hrvatski dan debljine“ s naglaskom na otkrivanje uzroka, definiranje posljedice i adekvatnog liječenja te isticanje važnosti prevencije u najranijoj dobi.

U Hrvatskoj debljinu ima 20, 37 % odraslog stanovništva, 20, 14 % muškaraca i 20, 60 % žena, od čega u dobi od 45 do 54 godine 27, 85 % muškaraca i 32, 82 % žena. Izravni učinak debljine na srce očituje se u morfološkim i funkcionalnim promjenama srčanog mišića. Neizravno djelovanje poznato je kao sindrom x ili inzulinska rezistencija. Prema nacionalnom konsenzusu o debljini, gubitak tjelesne težine od 10 % u 6 mjeseci postavlja se kao cilj liječenja.

Problem koji je sve prisutniji u današnje doba jest i pretilost u dječjoj dobi koja je u porastu. Veliko prošlogodišnje istraživanje učvrstilo je dokaze o povezanosti između pretilosti u ranom djetinjstvu i kasnije pretilosti – gotovo 90 % djece koja su pretila u dobi od tri godine ostaju prekomjerne tjelesne težine ili su i dalje pretili u adolescenciji. Epidemija dječje pretilosti u najvećoj je mjeri posljedica vanjskih čimbenika. Osim opipljivih čimbenika kao što su konzumiranje zaslađenih napitaka, izloženost TV-zaslonu i elektroničkim igrama, manjak sna, uzimanje pojedinih lijekova i sl., sve se više govori o manje opipljivim, a jednako važnim čimbenicima koji povećavaju rizik za razvoj pretilosti pomoću metaboličkog programiranja.  

Iz programa 3. Konferencije „Hrvatski dan debljine“ posebno izdvajamo:

·      Plenarno izlaganje: Debljina i kardiovaskularne bolesti

9.30 – 9.50 sati: Ivana Portolan Pajić / Utjecaj debljine na nastanak kardiovaskularnih bolesti

·      Sekcija: Debljina – uzroci i posljedice

Moderator: Ivana Portolan Pajić, članica upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo

10.00 – 10.20 sati: Davor Štimac / Mitovi i istine o nastanku debljine

10.20 – 10.35 sati: Sanja Musić Milanović / Rasprostranjenost debljine u Hrvatskoj

10.35 – 10.50 sati: Ana Blažina Vučetić / Rizik nastanka debljine od najranije dobi

10.50 – 11.05 sati:Sanja Toljan / Hormoni i debljina

11.05 – 11.15 sati: Željko Metelko / Debljina ili dijabetes – što je bilo prvo?

11.15 – 11.30 sati: Rasprava