Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog izbjegličke je krize u četvrtak razgovarala i s načelnikom Glavnoga stožera (GS) Oružanih snaga, generalom zbora Dragom Lovrićem od kojeg je, kao vrhovna zapovjednica, zatražila viši stupanj pripravnosti vojske i spremnost da reagira ako bude potrebno u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata, doznaje Hina od izvora bliskih Uredu predsjednice.

Predsjednica Republike je u razgovoru od načelnika Glavnog stožera zatražila budno praćenje situacije i punu spremnost vojske da reagira kako bi u slučaju potrebe zaštitila državnu granicu od ilegalnih migranata, rečeno je Hini.
Prema istom izvoru, načelnik GS-a već je poduzeo određene radnje u cilju spremnosti vojske.
Zbog eskalacije izbjegličke krize predsjednica Grabar-Kitarović skratila je svoj boravak u Istri i za sutra u 11,30 sati sazvala sjednicu svoga Vijeća za domovinsku sigurnost nakon kojeg će biti poznati njezini stavovi s kojim će izaći pred Vijeće za nacionalnu sigurnost koje sjednicu ima sutra poslijepodne.
Tijekom dana Grabar-Kitarović u više je navrata izrazila nezadovoljstvo događajima na hrvatskoj istočnoj granici.
“Moram sagledati sve podatke i ponavljam kako sam nezadovoljna s onime što se do sada događalo. Bojim se da do određene mjere stvari izmiču kontroli jer kada vam ljudi ilegalno prelaze granicu to nije dobro,” kazala je predsjednica u Puli.

(Hina)