Istarski župan Valter Flego izjavio je u četvrtak u vezi sa zbrinjavanje izbjeglica da je Istra spremna pomoći, no u toj županiji očekuju da im netko kaže kakav je plan njihova zbrinjavanja za cijelu Hrvatsku.

Na novinarsko pitanje je li Istra odredište na koje ostatak zemlje može računati pri zbrinjavanju, Flego je odgovorio da Istra razmišlja uvijek isto, kao i on osobno.

“Da želimo pomoći, nije upitno. I za vrijeme Domovinskog rata Istra se pokazala kao primjer kako pomoći nesretnim ljudima i naravno da shvaćamo i želimo pomoći i danas. Ono što očekujemo je jedan plan, hrvatski plan, da vidimo na koji način mi možemo pomoći, je li to novac, hrana ili nešto treće. Mi smo na pomoć spremni”, rekao je Flego.

U vezi s mogućim smještajem izbjeglica u Istri, u napuštenim vojnim objektima, istarski župan je rekao da su oni u takvom stanju da ne bi bilo humano u njih smjestiti ljude i “da nisu primjereni za smještaj jer je riječ o potpuno devastiranim objektima.

“Želimo se dogovoriti, tu smo, želimo pomoći, naravno, u dijelu koji se od nas bude tražio”, dodao je.

Na novinarsku tvrdnju kako će vjerojatno trebati reagirati već sutra i da plan nije moguće napraviti do sutra te na pitanje ima li kakav drugi oblik smještaja ako vojni objekti ne zadovoljavaju, Flego je odgovorio da je to “nacionalni i europski problem, da vjeruje da postoji koordinacija na razini Hrvatske koja će reći tko će dati smještaj, tko hranu, tko treće potrepštine, zdravstvene ili bilo koje”.

“Mi imamo svoj županijski sožer, kad god – spremni smo pomoći”, dodao je.

Novinari su pitali i o mogućnostima smještaja izbjeglica u turističke i zapuštene objekte, bungalove, kampove i slično.

“Očekujem da netko kaže kakav je plan za cijelu Hrvatsku i u tom mozaiku, naravno, i mi želimo i hoćemo imati važnu kockicu”, odgovorio je istarski župan Valter Flego, koji je s danas s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović posjetio tvrtku Bina Istru.

(Hina)