Izbjeglice koje su u srijedu prosvjedovali pred zaštitnom ogradom na srbijansko-mađarskoj granici masovno se premještaju na granicu prema Hrvatskoj, javljaju u četvrtak vojvođanski mediji.

Predsjednik općine Kanjiža Robert Lacko očekuje da će granični prijelazi Horgoš 1 i 2, gdje se više tisuća migranata u srijedu sukobilo s mađarskom policijom, do četvrtka navečer biti potpuno ispražnjeni.

“Sinoć je iz (pograničnog mjesta) Kanjiže autobusima prevezeno 3500 izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka. Cijeli dan smo autobusima s granice prebacivali ljude u prihvatni centar, međutim oni više nisu ulazili u centar, već su automatski tražili da putuju dalje”, izjavio je Lacko Tanjugu.

“Mislim da ćemo večeras prvi put imati mirnu noć u Kanjiži i Horgošu”, dodao je.

Prijevoz izbjeglica financira UN-ova agencija za migracije, dok će dio njih sam platiti prijevoz, prenose mediji.

Dan poslije dramatičnih događaja, na graničnim prijelazima Horgoš 1 i Horgoš 2 je posve mirno.

Zgarište, smeće i odbačene stvari preostali su tragovi sukoba migranata i mađarske policije, javlja Radio televizija Vojvodine.

Nekoliko stotina migranata probilo je u srijedu poslijepodne ogradu od bodljikave žice na granici prema Mađarskoj, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove.

Policija je uspjela vratiti migrante na teritorij Srbije iako su ih oni gađali kamenjem, letvama i plastičnim bocama.

Izbjeglice su prosvjedovali zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz.

Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno preći.

(Hina)