Za nastavak suradnje na projektu pripreme i izdavanje sustava knjiga pod nazivom „Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti” isplatit će se 400 tisuća kuna izdavačkom društvu Lilliput planet j.d.o.o. iz zagrebačkog proračuna, odlučio je svojim aktom gradonačelnik Milan Bandić.

Direktor i suvlasnik Lilliput planeta je poznati hrvatski književnik Slobodan Prosperov Novak koji je na parlamentarnim izborima 2015 godine bio nositelj stranačke liste Milana Bandića u prvoj izbornoj jedinici. Lista nije prošla izborni prag pa Prosperov Novak u Sabor nije ušao. Iako mu ta 2015. godina nije bila politički uspješna, poslovno je bila uspješnija. Sa partnerom Jakovom Ratkovićem osnovao je sa temeljnim kapitalom od 600 kuna izdavačko poduzeće koje iste godine dobiva i prvu subvenciju od Grada Zagreba.

Za pripremu izdavanja Knjige o Splitu kojoj je Prosperov Novak bio i autor, Bandić je Lilliput planetu isplatio 140 tisuća kuna iz zagrebačkog proračuna.

Istom autoru i izdavaču odlukom istog gradonačelnika u ožujku 2016. godine isplaćeno je 40 tisuća kuna za pripremu knjige Blago starih bokeljskih književnika, a osam mjeseci kasnije Bandić novcem iz proračuna naručuje i plaća i 100 primjeraka te knjige za potrebe Knjižnica grada Zagreba. Za 100 knjiga je Lilliputu isplaćeno 35 tisuća kuna, odnosno 350 kuna po primjerku.

Ovo vjerojatno nisu ni zadnje isplate iz proračuna izdavačkom društvu Slobodana Prosperova Novaka jer u obrazloženju zadnje isplate od 400 tisuća kuna piše kako je “Priprema projekta započela u 2018. godini, realizacija se nastavlja kroz 2019. i predviđeno kroz 2020., a završetak se predviđa u 2021. godini.”

-Kompleksnost i sveobuhvatnost ovog projekta iziskuju realizaciju u etapama sukladno tome i financiranjem po realno iskazanim troškovima- stoji na kraju obrazloženja gradonačelnika Milana Bandića.

Prosperov Novak je u pauzi od priprema izdavanja i pisanja knjiga nedavno gostovao i u Otvorenom gdje je gorljivo branio dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću.

( VAŽNA NAPOMENA: Nakon objave ovog teksta, otkriveno je kako je za isti ovaj projekt odobrena i donacija prošle godine u iznosu od 340 tisuća kuna. O tome više možete pročitati ovdje.)