Predsjedništvo HDZ-a zatražilo je u četvrtak da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija s izbjeglicama te da se tek nakon toga počne razmišljati o njezinu ponovnom otvaranju.

“Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je zabrinutost ovim što se događa, a vrlo smo zabrinuti nekontroliranim ulaskom velikog broja izbjeglica koji uvelike nadmašuje ono što je Vlada najavljivala. Na granici sa Srbijom i na ulasku u zemlju vlada konfuzija, kaos i stihija”, rekao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a njegov član Gordan Jandroković. Istaknuo je da se HDZ boji da bi takav razvoj situacije mogao izazvati velike posljedice za stabilnost zemlje i sigurnost građana.

“Tražimo da Vlada poduzme odgovarajuće mjere, to više što smo im zadnjih tjedana ukazivali na to da se ove stvari mogu dogoditi. Izostala je bilo kakva ozbiljna priprema i organizacija te danas imamo situaciju koja izmiče kontroli”, upozorio je.

Istaknuo je kako Predsjedništvo HDZ-a zato traži da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija, nakon čega se može razmišljati o ponovnom otvaranju granice.

Na pitanje znači li zatvaranje granice to da i Hrvatska, kao i Mađarska, treba postaviti policiju na polja i sve moguće prijelaze, odgovorio je kako Mađarska nije jedina zemlja EU koja je zatvorila granicu.

“Postoji već značajan broj zemalja EU koje su granicu zatvorile zbog straha od nekontrolirane situacije i straha od kaosa koji se, nažalost, počeo događati i u Hrvatskoj”, rekao je.

Podsjetio je da je HDZ na to pravodobno upozoravao, ali Vlada “to nije poslušala, nego su jučer u prvim satima trijumfalno govorili da upravljaju situacijom”. No, već navečer bilo je potpuno jasno da Vlada, ocijenio je, “situaciju ne drži pod kontrolom i da nije sposobna upravljati ovom teškom krizom”.

“Stoga u ovom trenutku, u skladu s onim što traži i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, jedinim ispravnim smatramo privremeno zatvoriti granicu prema Srbiji i konsolidirati stanje – rasporediti ljude po prihvatilištima i mjestima koja su za to predviđena”, rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako od premijera Zorana Milanovića i ostalih članova Vlade očekuju da komuniciraju s našim zapadnim susjedima kako bi se osiguralo da što više ljudi koji su ušli u Hrvatsku ode prema zapadu.

Jandroković je ocijenio kako se ne vidi da se to događa, nego se vidi potpuni izostanak strategije i plana.

“Zbog toga smo zabrinuti. Slušamo i osluškujemo što govore naši građani, a situacija nije dobra”, zaključio je.

(Hina)