Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te su u Gradu Zagrebu raspisani izbori za članove vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, romske, slovenske i srpske nacionalne manjine (ukupno 9 vijeća) te predstavnike austrijske, bugarske, njemačke, poljske, ruske, rusinske, slovačke, talijanske, turske, ukrajinske i židovske nacionalne manjine (ukupno 11 predstavnika).

Izbori će se održati 5. svibnja 2019. Izborno povjerenstvo Grada Zagreba donijelo je Rješenje o određivanju biračkih mjesta u Gradu Zagrebu za birače pripadnike nacionalnih manjina i objavilo ga na mrežnoj stranici Izbornog povjerenstva Grada Zagreba na adresi www.zgizbori.hr.

Biračka mjesta Izborno povjerenstvo Grada Zagreba objavilo je i putem oglasa Biračka mjesta u sjedištu Gradske uprave Grada Zagreba, Trg S. Radića 1 i svim područnim uredima gradske uprave te u sjedištima gradskih četvrti i sjedištima mjesnih odbora, na frekventnijim mjestima u Gradu Zagrebu i lokacijama na kojima su određena biračka mjesta. Svi birači pripadnici nacionalnih manjina na području Grada Zagreba OVDJE mogu provjeriti na kojem biračkom mjestu glasuju.