U sjeni kampanje za Europski parlament u Zagrebu su prije desetak dana održani izbori koji su privukli vrlo malu pažnju građana i još manju pažnju medija.

Iako je na njima pravo glasa imalo i više birača nego što dosta hrvatskih gradova, a osobito općina, ima ukupan broj stanovnika, izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Zagrebu nisu privukli velik broj birača.

Najviše su podbacili Srbi iako su njihovi političari praktički jedini vodili i kampanju koja je, doduše, bila toliko neodređena pa je teško reći jesu li plakati SDSS-a bili namijenjeni lokalnim ili europskim izborima. U svakom slučaju, plakati na ćirilici i latinici koji izazivaju pohvale “marketinških stručnjaka” nisu motivirali najbrojniju nacionalnu manjinu u glavnom gradu ni da prošeta do birališta.

Od ukupno 21 582 pripadnika srpske nacionalne manjine njih je svega 1.45 posto izašlo na izbore. Od tih 314 birača najviše su glasova dobili ljudi koji se pojavljuju i na plakatima SDSS-a za Europske izbore. Milorad Pupovac i Dejan Jović su jedini dobili preko 200 glasova, ali nisu loše prošli ni njihovi stranački kolege. Uglavnom, u Vijeće srpske nacionalne manjine koje broji 25 članova svi su ušli. Od Srba su bili motiviraniji i Bugari čija je izlaznost na izbore bila 2.15 posto. Sa svoja dva glasa predstavnik Bugara je postao Paško Ivanov, a njegov zamjenik Prvan Prvanov. Ostali od 93 Bugara koliko ih ima pravo glasa na izbore nisu izašli.

Najveća motiviranost je zabilježena kod Poljaka. Od ukupno upisana 123 birača, na izbore ih je izašlo skoro 40 posto što je izlaznost koja će biti vjerojatno nedostižna i na izborima za Europski parlament koji se održavaju iduće nedjelje. Samo nešto mannju su izlaznost ostvarili i Rusi. Zanimljivo je da su i kod Rusa i Poljaka kandidatkinje bile samo žene.

To je jedna od većih zanimljivosti ovih izbora. Gdje je bilo više žena koje su se natjecale, izlaznost je bila puno veća. To možda objašnjava i tako malenu izlaznost Srba jer im je SDSS na prva mjesta jedine liste koja im se nudila kandidirao muškarce koje kandidira i po svim ostalim izborima: od lokalnih, nacionalnih do europskih.

Kako to nisu napravili na službenim stranicama grada Zagreba unatoč neuporedivo većim financijskim sredstvima, na ovim stranicama ćete moći pronaći rezultate izbora za sve nacionalne manjine na jezicima i pismima tih nacionalnih manjina. Nedostaje nam jedino, nažalost, romski jezik jer nismo uspjeli pronaći prevoditelja. Ni živog ni umjetnog.

Šteta, jer su njihovi izbori bili među zanimljivijima. Po prvi puta je svih 25 posto predstavnika u Vijeću romske nacionalne manjine dobila jedna lista. Udruga Romski san je odnijela apsolutnu pobjedu, a 40 posto njihovih kandidata su bile žene.

https://iw.dalje.com/57774/iako-izbora-nisu-ni-imali-glasalo-cak-18-posto-zidova/

https://uk.dalje.com/57771/viktor-filima-glatko-pobijedio-slavka-burdu-na-izborima-za-predstavnika-ukrajinaca/

https://tr.dalje.com/57768/barija-i-teutu-ahmedi-izglasalo-pet-turaka/

https://it.dalje.com/57764/ezio-kozlovic-i-oskar-tarlant-osvojili-100-posto-glasova-talijana/

https://sk.dalje.com/57760/slovaka-na-izbore-izaslo-14-a-izbor-im-je-bio-samo-jedan/

https://ru.dalje.com/57757/dvoboj-zena-izvukao-3567-posto-rusa-na-izbore/

https://pl.dalje.com/57748/poljaci-imali-najnapetije-izbore-njih-40-posto-biralo-izmedu-samo-zenskih-kandidata/

https://de.dalje.com/57745/od-232-nijemca-glasalo-njih-16/

https://bg.dalje.com/57742/dva-bugara-sebe-izabrala-nitko-drugi-nije-ni-glasao/

https://de.dalje.com/57739/brunu-i-nives-beljak-izglasalo-troje-biraca/

https://sr.dalje.com/57736/srbi-nisu-ni-imali-pravog-izbora-pa-ih-na-izbore-u-zagrebu-izaslo-svega-1-45-posto/

https://sl.dalje.com/57733/slovenaca-na-izbore-izaslo-manje-od-sest-posto/

https://mk.dalje.com/57727/makedonaca-glasalo-14-18-posto/

https://hu.dalje.com/57724/87-madarskih-biraca-samo-potvrdilo-izbor-25-jedinih-kandidata/

https://cs.dalje.com/57721/ni-kod-ceha-nije-bilo-neizvjesnosti-mogli-su-glasati-samo-za-jednu-listu/

https://bs.dalje.com/57714/57714/

https://sq.dalje.com/57711/od-3883-albanaca-glasalo-njih-763/