Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u četvrtak navečer u Modeni, na sjeveru Italije, sudionike summita EU-a koji se održava u srijedu, da donesu važne odluke, napose u vezi s Turskom, kako bi otklonili izbjegličku krizu u Europi koja bi se mogla “oteti kontroli”.

Dvadeset osam zemalja Europske unije mora pomoći Turskoj da izbjeglice koji su na njezinu teritoriju ondje mogu ostati čekajući završetak sirijskog sukoba, rekao je Hollande pred novinarima nakon kratka susreta s talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Na tom izvanrednom susretu na vrhu EU-a koji je sazvan u četvrtak, Europljani moraju donijeti odluku o “suradnji s Turskom” kako bi “oni koji su u Turskoj, mogli ondje ostati i raditi” i “imati sredstva dok čekaju da se razriješi situacija u Siriji”, kazao je.

Hollande je zatražio da se na summitu donesu tri odluke. Osim o pomoći Turskoj, Europljani moraju odlučiti o osnivanju prihvatnih centara (“hotspots”) gdje će se tražitelji azila registrirati i o “dostojanstvenom” vraćanju onih koji na to nemaju pravo, u zemlju iz koje su došli.

Zajedno s takvom politikom, zemljama iz kojih migranti dolaze, napose afričkim, mora se pomoći u njihovu razvoju kako bi ekonomski migranti koje Europa ne može primiti, imali budućnost, kazao je.

Talijanski premijer je pak potvrdio da je njegova zemlja spremna otvoriti ta prihvatilišta, ali u procesu koji predviđa i sudjelovanje drugih europskih zemalja u prihvaćanju tražitelja azila u okviru kvote od 120.000 izbjeglica određene za sve zemlje EU-a.

Usto, moramo opetovati ovu poruku: To što su neke europske zemlje danas u EU-u možemo zahvaliti činjenici da je “netko srušio zidove kako bi one mogle postati članice”, rekao je Renzi smjerajući na zemlje istočne Europe koje odlučno odbijaju izbjegličke kvote.

Francuski predsjednik i talijanski premijer su zatim večerali u restoranu Osteria Francescana u povijesnom središtu Modene koji u Michelinovom vodiču ima tri zvjezdice i koji je Hollande htio posjetiti kako bi, rekao je, mogao ocijeniti može li “eventualno” konkurirati francuskim restoranima.

Na navaljivanje svog domaćina, francuski predsjednik je neplanirano posjetio regionalnu proslavu Unite na kojoj su se okupili aktivisti Demokratske stranke (PD, lijevi centar) Mattea Renzija.

Pomalo uštogljen, ali u dobroj formi, francuski predsjednik je obišao štandove i razgovarao s kuharima iz Afrike.

(Hina)