Iako politiku koju je slovenska vlada pokazala prema prvom većem valu izbjeglica koji u nju dolaze preko Hrvatske uglavnom opravdavaju “raspadom” europske imigracijske i azilne politike koji se zorno pokazao u sadašnjoj krizi, dio slovenskih medija vrlo je kritičan prema postupcima premijera Mire Cerara koji zaustavlja i one izbjeglice koji do Slovenije stignu te traži uspostavu humanitarnih koridora.

Ljubljanski list “Dnevnik” tako navodi da je do sada bilo vrijeme “lijepih riječi” u kojemu su slovenski visoki dužnosnici govorili da su spremni za primanje više tisuća izbjeglica i njihov humani tretman, ali da je sada vlada na moralnom testu.

U Hrvatskoj je više od 10.000 izbjeglica koji preko Slovenije žele u Euuropu, zato je došao kraj golim riječima i treba početi s djelima, navodi list.

Ljubljansko “Delo” upozorava pak na “raspad” sustava koji se u EU-u pokazao prilikom izbjegličke krize kada se pokazalo da zajedničke politike prema izbjeglicama nema, što pokazuju suprotstavljeni slučajevi Njemačke i Mađarske u odnosu prema tom problemu.

U takvoj bi situaciji Slovenija sama trebala odrediti gdje spada te, djelujući samostalno, primiti onoliko izbjeglica koliko može, a ostale u dogovoru sa susjednim zemljama propustiti prema Njemačkoj ili kamo već žele, savjetuje list.

“Slovenska vlada govori da će se držati pravila, ali tih pravila više nema jer ih krše sve članice EU-a, pa čak i Njemačka koja ih prilagođava svojim potrebama”, ističe list.

Slovenija bi prvi put u svojoj povijesti trebala reagirati kao suverena država koja ne može računati ni na koga, ali zna što je pošteno i kako pomoći ljudima u nevolji, u skladu s europskim vrijednostima”, navodi list i dodaje da treba uspostaviti humanitarne koridore za izbjeglice i migrante iz regije.

“Ne čekajući da se Europa dogovori o smještaju izbjeglica i kvotama, Slovenija bi sa susjednim državama, u ovom trenutku ponajprije s Hrvatskom i Austrijom, morala dogovoriti humanitarni koridor, primajući one koji kod nas žele ostati ako za to imaju razlog, a ostalim omogućiti da dostojno nastave svoj put”, piše u glavnom komentaru “Delo”, te dodaje da se slovenski političari ne bi smjeli skrivati s klasičnim izgovorom “Učinit ćemo ono što nam kažu u Bruxellesu”.

Iako neki nalaze opravdanje za zatvaranje granica za izbjeglice jer je to pitanje vezano i s nacionalnom sigurnošću, pa navode da su slično zadnjih tjedana reagirale i zemlje poput Njemačke i Austrije, drugi mediji upozoravaju da je sve donedavno vlada premijera Mire Cerara tvrdila da je na dolazak migranata i izbjeglica spremna i da bi ih u Sloveniji mogla smjestiti nekoliko tisuća, dok se s prvim izbjeglicama zatvorila i počela s njihovom readmisijom u Hrvatsku i Madžarsku.

Ljubljanski tjednik “Mladina” u svom novom broju tvrdi da Slovenija postupa nehumano prema izbjeglicama i ima vrlo restriktivnu politiku useljenja i azila u odnosu na sve druge zemlje u srednjoj i zapadnoj Europi.

Osim toga se izbjeglice koji ilegalno uđu u državu mogu za taj prekršaj kazniti do 500 eura, a smještaj u domu za strance prije njegova napuštanja moraju platiti 20 eura dnevno, prije čega im se sav novac oduzme.

Dosadašnja praksa je pokazala da izbjeglice koji to žele teško mogu računati na azil u Sloveniji, osobito ako dolaze iz područja i država koji su proglašeni sigurnima, pa čak ako su Iračani ili Afganistanci. Osim toga azilanti ne mogu raditi prije nego što im je azil odobren, što znade potrajati mjesecima, niti računati na socijalnu pomoć kakvu imaju u zapadnim državama, navodi “Mladina”.

(Hina)