U skladu s pozivom pape Franje da svaka župa udomi jednu izbjegličku obitelj, Sveta Stolica je udomila izbjegličku obitelj iz Sirije, objavio je Vatikan u petak.

Obitelj koju čine otac, majka i dvoje djece, stigla je iz Damaska. Pripadnici su Melkitske Katoličke Crkve istočnog obreda koja je blisko povezana s rimskom Katoličkom Crkvom.

Vatikan je objavio da je obitelj stigla u Italiju 6.rujna, upravo na dan kad je Papa pozvao sve europske župe da otvore vrata izbjeglicama. Kako bi se pomoglo u izbjegličkoj krizi, Papa je pozvao 120.000 župa širom Europe da udome izbjeglice a time je izazvao različite reakcije. Neki su župljani otvoreno neprijateljski reagirali na ideju dobrodošlice muslimanima. Primjerice, svećenici u jednome slovačkom selu morali su povući ponudu da udome kršćansku sirijsku obitelj nakon što su se mještani  oštro suprotstavili toj ideji.

Velika većina Sirijaca su muslimani, a mala kršćanska zajednica jedna je od najstarijih u svijetu. Prije izbijanja nemira kršćanska zajednica obuhvaćala je 10 posto stanovnika u Siriji.

Prema internetskoj stranici Melkitske Katoličke Crkve, prije četiri godine u Damasku je živjelo 150. 000 njezinih pripadnika.

(Hina)