General u mirovini Ante Gotovina rekao je u petak da se Hrvatska u pitanju izbjeglica ne može zatvoriti, već se problemu treba pristupiti organizirano.

“Ne možete biti zatvoreni, kako zatvoriti. Hrvatska problemu treba pristupiti organizirano i to radi. Da se ne bi dogodio problem. Treba se biti korak ispred problema, makar pokušati. A to rade”, kazao je Gotovina novinarima na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji “Zagreb 2015.” upitan treba li Hrvatska zatvoriti granice ili ih imati otvorene kao u prva dva dana.

Dekan Veleučilišta VERN i sigurnosni stručnjak Vlatko Cvrtila smatra da stavljanje vojske ili veći broj policije na granicu neće riješiti problem. “Sjetimo se Makedonije i Mađarske. To sve skupa nije riješilo problem”, rekao je. Smatra da je zatvaranje granice posljedica situacije za koju se Vlada nije dobro pripremila. Dodao je kako Makedonija nije uspjela zaustaviti izbjeglice iako je stavila vojsku i policiju na granicu, a to nije uspjela niti Mađarska dok nije izgradila zid.

“To sigurno neće uspjeti niti u Hrvatskoj već bi moglo zaoštriti humanitarnu katastrofu. Moramo jednostavno procijeniti koliko bi ljudi još u iduća dva do tri tjedna moglo doći u Hrvatsku – tisuće ili desetke tisuća ljudi. Moramo vidjeti na koji način – ne sami već prvenstveno sa Slovenijom i Austrijom, vidjeti kako tu situaciju rješiti. Na žalost, na kraju ćemo ostati sami, jer cijela Europa nije pripremljena za ovako nešto. Moramo biti svjesni da smo sada sami i tako se moramo i ponašati”, kazao je Cvrtila.

Smatra da u sadašnjoj situaciji se po tom pitanju ne mogu izbjeći politička previranja u Hrvatskoj jer su ona i u drugim zemljama koja imaju problem s izbjeglicama. “To se ne može izbjeći jer je to velika humanitarna i socijalna kriza za svaku državu”, istaknuo je Cvrtila.

(Hina)