Drugo izdanje festivala “Zagreb, volim te!”, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca problematizira položaj tijela u javnom prostoru, održava se u subotu u središtu Zagreba.

Festival je zamišljen kao platforma koja jednom godišnje okuplja umjetnike koji kroz umjetnički rad, većinom performanse, istražuju vezu između tijela i javnog prostora.

Središnja tema je konfrontacija golog tijela i javnog prostora, a kroz izravnu akciju u urbanom tkivu propitkuje se zrelost našeg društva za prihvaćanje takvog tretmana tijela i otvorenost prema liberalnijem i kreativnošću prožetim javnim prostorom.

“U Jasenovac s njima treba!, Ko’ je to dozvolil?, Bravo ljudi, ovo je odlično!, neki su od komentara koji su pratili prvo izdanje festivala. Policija i građani našli su se na dvije gotovo suprotstavljene strane, policija se po nužnosti odaziva na pozive građana, a oni sami stiješnjeni su između čekića i nakovnja vlastite moralnosti”, podsjetio je u ime organizatora Emil Matešić u uvodnom tekstu festivala.

“Izvođači su prekinuti u performansu na iznimno ljubazan način, te se glas o ljubaznosti zagrebačke policije koja ima iskustvo u susretima s nagim izvođačima performansa, počevši od Gotovčeva performansa Zagreb, volim te! iz 1981. proširio širom Europe, a građani su ostali na svojim dilemama od prije 35 godina”, dodao je.

Zbog zdravstvenih razloga festival neće otvoriti španjolska umjetnica Maria AA, koja je trebala izvesti performans “Venera i ogledalo”, u kojemu nago tijelo izvođačice performansa čini članove publike svjesnim svoje odjevenosti.

Festival će stoga na Teslinom platou, na uglu Preradovićeve i Tesline ulice otvoriti drugi najavljeni performans, “Diogen” tajvanskog umjetnika s berlinskom adresom, Lana Hungha. On u interakciji s publikom evocira duh antičkog filozofa, želeći iskusiti život na ulici poput životinje nesputane društvenim konvencijama.

Završno događanje je večernji razgovori s umjetnicima u Kulturno informativnom centru, koji je producent festivala.

(Hina)