Manifestacija “100% zagorsko” na kojoj se u organizaciji Krapinsko-zagorske županije 18. i 19. rujna Zagrepčanima i njihovim gostima predstavlja 115 zagorskih poljoprivrednih proizvođača, toplica, agroturizama, hotela, restorana, obrtnika, tvrtki, kulturnih ustanova i udruga, otvorena je u petak na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na štandovima se prodaju izvorni proizvodi Hrvatskog zagorja uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način. Posjetitelji će moći razgledati te kupiti i tradicijske drvene igračke koje su uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine te licitare, medenjake, predmete od keramike, suvenire od drva, pletene košare i mnoge druge zaboravljene proizvode od prirodnih materijala koji imaju kulturno-baštinsku vrijednost. Udruga “Gotali” iz Gotalovca prikazuje zaboravljene stare zanate i običaje koji se nastavljaju njegovati u podnožju Ivančice.

Manifestaciju “100% zagorsko”, koja se na središnjem zagrebačkom trgu održava po peti put, otvorila je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol te istaknula kako svake godine ima sve više izlagača, što dokazuje da Hrvatska prestaje biti zemlja sirovine i postaje zemlja proizvoda. Rekla je da Krapinsko-zagorska županija prednjači u ponudi proizvoda – od štrukli, purice s mlincima, meda, licitarskih srca – tradicijskog načina proizvodnje i korištenja EU fondova. Izrazila je uvjerenje da ta županija ima snage napraviti još veći iskorak.

Župan Željko Kolar rekao je da su sve ono što Krapinsko-zagorska županija može ponuditi preselili u ova dva dana, 18. i 19. rujna, na zagrebački središnji trg. Pozvao je građane da posjete Zagorje i vide kako to u originalu izgleda. “Zagorje jest bajka na dlanu, prije svega zbog svojih ljudi koji su radišni i sa smješkom dočekuju svoje goste”, poručio je Kolar.

Nazočnima se obratila i predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, a Ladislav Prežigalo je u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića čestitao organizatorima na uspjehu jer kada se počelo s tom manifestacijom bilo je samo 30-ak štandova.

Na otvorenju manifestacije “100% zagorsko” nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je novinarima izjavio da je ta manifestacija odličan potez Krapinsko-zagorske županije da se u Zagrebu urbi et orbi predstavi Zagorje i Hrvatska kao bogatstvo kultura i različitih izraza kulturnih, gastronomskih i jezičnih. Dodao je da je to zadovoljstvo veće kad je to u Zagrebu, glavnom gradu svih Hrvata.

“Bilo bi dobro da osmislimo da se u Zagrebu predstavljaju svaka županija po jedan dan, baš u devetom mjestu nakon završetka turističke sezone i na taj način na zaokružen, objedinjen način predstavimo se Zagrepčanima i gostima Zagreba kojih je tradicionalno u devetom mjesecu jako puno”, poručio je Leko.

(Hina)