Uoči sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnosti, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je na Pantovčaku sazvala i sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost o situaciji s migrantima te poručila kako su se sudionici sastanka složili da je ovo trenutak u kojem Hrvatska treba pokazati svoje humano lice, ali i zaštititi nacionalnu sigurnost.

“Složili smo se da je ovo trenutak u kojem treba pokazati zajedništvo i stvarati atmosferu povjerenja između državnih institucija, kao i svih onih koji mogu pridonjeti rješavanju, u ovom trenutku, kratkoročnog problema, koji će sigurno postati dugoročan, kako za Hrvatsku, tako i za EU. Treba postići nacionalni sklad i razumijevanje, trebamo pokazati individualnu snagu kao država i pokazati svoje humano lice, ali i zaštititi nacionalnu sigurnost. Sigurnost građana i stabilnost hrvatske države je naš prvi interes”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović nakon dvosatnog sastanka na Pantovčaku.

Najavila je da će predložena rješenja i mišljenja iznijeti na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Na Vijeću za domovinsku sigurnost složili su se da su kontrola i nadzor državne granice od ključne važnosti, da ulazak osoba treba biti strogo kontroliran i pod nadzorom.

“Mora se znati tko ulazi i s kojom namjerom, tko su ti ljudi, gdje će biti smješteni i u kojem pravcu će u konačnici ići. Za sve to je potrebno usklađeno djelovanje tijela državne vlasti, lokalne samouprave, MUP-a, MORH-a i drugih siguRnosnih agencija”, kazala je predsjednica.

Grabar Kitarović ustvrdila je da je upravo ova kriza, kao i kriza s poplavama u Gunji, pokazala potrebu za stvaranjem integriranog sustava koji će voditi računa o asimetričnim prijetnjama sigurnosti i činjenici da moramo djelovati zajedno kako bismo rješavali i kontrolirali krize.

“Bitno je da ovo u potpunosti ne izmakne kontroli. Ono što smo vidjeli u protekli 48 sati nije bilo dobro. Očito jest da planovi nisu bili dobro pripremljeni i da stanje nije bilo dobro procijenjeno. Međutim, ono što je sad najbitnije je donijeti dobre, konkretne procjene i krenuti u daljnje djelovanje”, rekla je predsjednica te istaknula važnost međunarodne suradnje odnosno razgovora sa susjednim državama, na razini EU, ali i šire, s drugim međunarodnim organizacijama.

“Treba razgovarati sa susjednim državama, kad je riječ o njihovoj graničnoj politici jer Hrvatska nije dio schengenskog sustava, ali imamo obvezu primjenjivati elemente Schengenskog sustava. Doduše, pitanje je koliko on u EU u ovom trenutku funkcionira i zato će trebati neprestance donositi procjene, da se poštuju međunarodne obveze i, isto tako, zaštiti naša nacionalna sigurnost”, kazala je. Dodala je da treba razgovarati i na razini EU te s drugim međunarodnim organizacijama, kreirati migrantsku politiku te zatražiti pomoć EU na osiguranju vanjski granica EU, a da Hrvatska tome mora dati snažan prinos.

Grabar Kitarović smatra da hrvatska vanjska politika i diplomacija trebaju biti puno asertivnije i snažnije zastupati hrvatske interese u Bruxellesu te se jasno dogovoriti što s migrantima. “Svima mora biti jasno da Hrvatska može udomiti jedan mali broj ljudi, a da se o ostalima trebamo pobrinuti zajedno. Treba pokazati solidarnost, humanost, ali i odlučnost jer se kriza ne rješava trenutno nego dugoročno”, poručila je hrvatska predsjednica nakon sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost.

Podsjetila je da je to Vijeće njezino savjetodavno tijelo i da nije nikakvo paralelno tijelo koje donosi odluke u državi, no da je, u ovakvim trenutcima, potrebno iskoristiti znanje i iskustvo eminentnih osoba iz područja obrane i nacionalne sigurnosti, od generala i admirala Domovinskog rata, do bivših ministara i ostalih sturčnjaka nacionalne i međunarodne sigurnosti.

“Namjera nam nije bila kritizirati ničiji rad, pogotovo ne rad Vlade, nego u konstruktivnoj atmosferi raspraviti problem s kojima se Hrvatska suočava, od lokalne do globalne razine, u sklopu EU i NATO-a”, rekla je.

Sastanak na Pantovčaku trajao je dva sata, a njegovi su sudionici u neslužbenom razgovoru potvrdili kako su bile iznesene brojne informacije i primjedbe na dosadašnje postupanje nadležnih službi, no da je zajednički stav kako je nužno jedinstvo u rješavanju izbjegličke krize te je upravo stoga takvu poruku u svojoj izjavi nakon sastanka poslala predsjednica Republike.

(Hina)