Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u petak da odgovornost za rješenje izbjegličke krize uglavnom pripada utemeljiteljima Europske unije, ocijenivši da je “nemoralno” da Europska unija tešku situaciju “prebacuje skoro isključivo na Srbiju” i upozorivši da aktualna situacija neće biti dugo održiva jer “izmiče kontroli”.

“Nije moralno, prirodno niti ljudski to što rade zemlje u okruženju, koje trebaju razmisliti gdje nas to može odvesti”, rekao je Tomislav Nikolić novinarima nakon otvorenja jednog liječničkog simpozija u Beogradu.

“Ako netko u Europi razmišlja ozbiljno o sigurnosti, ali i opstanku kontinenta, vrijeme je da konačno kažu šta će biti i da to provedu sve države članice EU”, istaknuo je srbijanski šef države ocjenivši, u očitoj aluziji na Mađarsku, kako bi bilo paradoksalno da susjedi, nakon što su “dosad bacali suzavac”, počnu i ozljeđivati ljude koji su na teritoriju Srbije, što bi, po njegovoj ocjeni, moglo izazvati loše međudržavne odnose.

“Bez obzira što to nisu naši građani, oni se nalaze na našem teritoriju”, istaknuo je Nikolić, rekavši kako se “očigledno pojavila sebičnost među nekim članicama EU” te da je “vjerojatno poticana”.

“Srpski narod nije sebičan i izdržat će koliko bude mogao… Sve dok bude bilo za nas, bit će i za migrante koji su primorani provesti više vremena u Srbiji nego što su planirali i nego što je to normalno”, rekao je srbijanski šef države upozorivši da se, dok u Srbiji izbjeglicama pomažu nevladine i međunarodne organizacije, “neki susjedi” naoružavaju protiv ljudi koji iz više razloga, među kojima je i rat, napuštaju svoju zemlju.

Nikolić je ocijenio apsurdnim da europske standarde “više poštuje zemlja koja nije članica EU”, nego članice koje su se “otele kontroli”.

On je naglasio da će u zbrinjavanju i pomoći izbjeglicama Srbija “činiti sve što je činila i do sada”, ocijenivši da je Europa pred velikim iskušenjima.

“Europa je na velikom iskušenju da pokaže je li bila samo otimač bogatstava i teritorija ili da razmišlja o svima na zemljinoj kugli kao o ljudima”, prenose beogradski elektronički mediji Nikolićevu izjavu u povodu aktualne izbjegličke krize u regiji.

(Hina)