Stotine izbjeglica prešle su u Mađarsku iz Hrvatske u petak, te se ukrcali u mađarske autobuse kod prijelaza Beremend pod budnim okom sigurnosnih snaga, javio je Reuters.

Policija i vojska zauzeli su položaje uz granicu dok su migranti stizali u konvoju autobusa kojih je bilo, po različitim izvorima, između deset i dvadeset.

Vojnici su s mađarske strane granice manevrirali u dva vozila kako bi im zapriječili put, ali samo nekoliko minuta nakon toga, migranti su preusmjereni prema mađarskim autobusima koji su krenuli prema nepoznatoj lokaciji, javio je Reuters.

U priopćenju mađarske policije kaže se da će oni biti registrirani, ali zasad nije jasno kamo se migranti odvoze. Po neslužbenim informacijama, autobusi se kreću prema austrijskoj granici.

Zasad također nije jasno, budući da su vijesti agencija proturječne, jesu li se izbjeglice ukrcali u mađarske autobuse ili su ostali u onima u kojima su stigli iz Hrvatske i u njima produžili dalje.

Do 15 sati u Hrvatsku je ušlo 15.400 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u petak nešto prije 16 sati.

Predsjednik vlade Zoran Milanović najavio je u petak kako će Hrvatska “kroz užasno kratko vrijeme” zbog nedostatnih kapaciteta za registraciju i smještaj izbjeglica prijeći na “plan B”, odnosno da će izbjeglice bez popisivanja i udomljavanja propuštati dalje, jer Hrvatska ne pristaje postati sabirni centar.

Na pitanje hoće li izbjeglice usmjeravati u Sloveniju, premijer je kazao da je “Mađarska bliže”.

Ta je zemlja pak ranije u petak najavila da će izgraditi zid i prema Hrvatskoj.

(Hina)