Do petka popodne u Sloveniju je iz Hrvatske ilegalno ušlo oko 1.000 izbjeglica, prenose slovenski mediji pozivajući se na nepotpune podatke policije.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, vjeruje se da će mnogo izbjeglica i migranata pokušati prijeću “zelenu” granicu izvan službenih prijelaza u petak navečer i tijekom noći, na što je policija spremna.

Najnoviji službeni podaci o broju pristiglih izbjeglica bit će objavljeni tijekom večeri.

Policija je u Posavlju, južnoj regiji koja graniči s Hrvatskom i gdje je stanje najkritičnije, pojačala kontrolu i poslala na teren više desetina pripadnika specijalne policije.

Kako javlja STA, u policiji smatraju da su dovoljno ekipirani za izvršenje svojih zadaća i da nema potrebe za aktiviranjem vojske, a jača se i policijska kontrola na cijeloj granici s Hrvatskom.

Istodobno, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je da bi Slovenija idućih dana mogla bez većih problema kontrolirati dolazak oko 500 izbjeglica dnevno, te da bi u deset dana mogla smjestiti njih oko 5.000. Pritom bi aktivirala zalihe iz rezervi s čime je već počela izdvajanjem 1.200 postelja za smještaj izbjeglica.

Slovenski mediji javili su da je Austrija ponudila Sloveniji 300 “stručnjaka” koji bi iz Beča bili upućeni na slovensko-hrvatsku granicu, kako bi Ljubljani pomogli da kontrolira sadašnju situaciju.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla je da bi oni s radom mogli započeti već idući tjedan.

(Hina)