Način na koji je Sabor u petak izmijenio Zakon o tržištu električne energije mogao bi ugroziti Vladin plan da u listopadu socijalno ugroženim kupcima podijeli vaučere kojima bi platili račune za struju.

Riječ je o zakonu kojim se Vladi daje ovlast da donese uredbu o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, kojom će odrediti solidarne naknade za ugrožene kupce, način prikupljanja novca za te naknade, mjere zaštite ugroženih kupaca i obaveze operatora sustava i opskrbljivača.

Zakon je, kako je zabilježio elektronički sustav glasovanja, donesen sa 75 glasova “za”, četiri “protiv” i 23 “suzdržana”.

Isti je zakon, međutim, “pao” na glasovanju u siječnju 2014. jer je za njega glasovalo samo 75 zastupnika, a predsjedavajuća Dragica Zgrebec tada je upozorila da je zakon organski i da je za njegovo donošenje potrebna natpolovična većina svih zastupnika, dakle 76 glasova.

Zgrebec je predsjedala i glasovanjem u petak, no nije kazala kako se radi o organskom zakonu, a nakon glasovanja je utvrdila da je za zakon glasalo 76 zastupnika, što bi bilo dovoljno i za organski zakon. Novinarima je kasnije objasnila kako je posao stručnih službi Sabora i tajnice plenarne sjednice upozoriti predsjedavajućeg da se radi o organskom zakonu, što danas nisu napravili.

Uvidom u službenu statistiku koja se može naći na službenim saborskim internet stranicama može, pak, vidjeti da je “za” glasovalo 75 zastupnika, što je nedovoljno za donošenje organskog zakona.

Predsjednica ORAH-a Mirela Holy, čiji je glas u siječnju 2014. srušio tadašnje izmjene zakona, ne isključuje mogućnost obraćanja Ustavnom sudu. “Moram priznati da na samom glasovanju nisam primijetila točno brojčano stanje. Mi smo bili protiv jer Zakon nije u javnom interesu. Vidjet ćemo očitovanje tajništva Sabora i ako će oni tvrditi da je Zakon donesen sukladno propisima, nije isključeno da nakon konzultacija s pravnim strčnjacima podnesemo zahtjev za ocjenu ustavnosti”, kazala je Holy.

Iako nitko na sjednici nije prosvjedovao zbog rezultata glasovanja, i HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar suglasan je da bi tako donesen zakon mogao pasti na Ustavnom sudu. “Ako je zakon bio organski tada, organski je i sada, a organski zakon može se izmijeniti samo po proceduri za donošenje organskih zakona, dakle natpolovičnom većinom svih zastupnika, odnosno sa 76 glasova”, tumači Mlakar.

Sabor je nakon glasovanja raspravio i prijedlog rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna, a zastupnici će se ponovo okupiti u utorak poslijepodne.

(Hina)