Više stotina izbjeglica iz Sirije zaustavljeno je u petak navečer pri pokušaju prelaska državne granice sa Slovenijom, na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prijelaza.

Izbjeglice su iz Zagreba navečer došle do granica sa Slovenijom, gdje traže da ih puste preko kako bi nastavili put u zapadnu Europu.

Neposredno ispred slovenskog graničnog prijelaza nalazi se kordon slovenske policije, koji priječi prolaz izbjeglicama prema Sloveniji, odnosno dalje prema zemljama zapadne Europe kamo žele stići.

Volonteri slovenskih nevladinih udruga izbjeglicama dijele vodu i higijenske potrepštine, noseći transparente “Ništa nije ilegalno” i uzvikujući “Open the border (Otvorite granicu)”.

Na sredini mosta na Sutli susreli su se s hrvatskim aktivistima koji su također nosili transparent “Otvorite granicu”, prosvjedujući protiv zatvaranja granice i pozivajući na solidarnost.

Kako se doznaje od organizatora, nije predviđen nikakav program skupa, već će se sve odvijati prilično spontano. Akciju “Otvorite granice” organizira grupa aktivista, pojedinaca i organizacija civilnog društva, s ciljem da se postigne što jači pritisak na vlade da otvore granice i osiguraju izbjeglicama siguran put i zaštitu.

(Hina)