Više stotina izbjeglica u petak navečer nastavlja prosvjed na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prijelaza Rigonce, zahtijevajući od Slovenije da ih propusti prema njihovim odredištima u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Izbjeglice su iz Sirije, Iraka, Afganistana, Pakistana, pa i afričkih zemalja.

Gotovo svi žele u Njemačku, a neki i u Nizozemsku. Među njima je i 21-godišnji sirijski student Amor iz Damaska, koji želi stići u Njemačku ili Švedsku i tamo nastaviti studij menadžmenta. U Hrvatsku je stigao u četvrtak iz Srbije, a na putu je već oko 15 dana i tvrdi da je do sada već potrošio oko 1.700 dolara. Kaže kako se ne namjerava vratiti, a ne bude li mogao prijeći u Sloveniju preko graničnog prijelaza, pokušat će to učiniti noćas zaobilazno preko Sutle. U Damasku mu je ostala obitelj, roditelji, braća i sestre, a on je na put krenuo s prijateljima.

Mještani Harmice izbjeglicama donose sendviče, deke i ostale potrepštine.

Prema neslužbenim informacijama, slovenski specijalci ne propuštaju slovenske aktiviste, koji su došli dati podršku izbjeglicama, natrag u Sloveniju preko tog slovenskog graničnog prijelaza.

Skup potpore izbjeglicama “Otvorite granice” u organizaciji civilnog društva za sada protiče mirno i bez izgreda.

(Hina