Pobjeda Sirize, stranke radikalne ljevice u nedjelju u Grčkoj bit će “odlučujući rezultat” za Europu i “poruka” drugim zemljama podvrgnutima politici oštre štednje, poručio je u petak bivši premijer Aleksis Cipras na posljednjem skupu prije prijevremenih izbora na kojima, prema zadnjim anketama, njegova stranka ostvaruje tanku prednost.

“Odlučujući rezultat za Europu (…) poruka naše pobjede stići će do Pabla (Iglesiasa) u Španjoskoj i (Gerryja) Adamsa u Irskoj te do premijera Napredne stranke u Portugalu”, poručio je Cipras u Ateni.

Ciljao je na skorašnje izbore u tri zemlje eurozone koje su, kao i Grčka, pogođene dužničkom krizom i podvrgnute politici oštre štednje.

Rezultati šest anketa objavljenih u petak navečer daju Sirizi tanku prednost od 2,5 posto u odnosu na protivničku stranku Nove demokracije Vangelisa Meinmarakisa, prenosi agencija Reuters.

Dosadašnje su ankete davale jednak postotak objema strankama, a nijednoj 38 posto potrebnih glasova da osvoji parlamentarnu većinu. Najnoviji rezultati, čini se, idu u prilog tezi da je velika skupina tih pristaša spremna glasati za Sirizu, piše Reuters.

Cipras je pozvao tisuće svojih pristaša okupljenih na trgu Sintagma pred parlamentom da glasuju za Sirizu “kako bi ljevica pobijedila u Grčkoj, kako bi se nada održala u Španjolskoj”.

“Ne samo da će Siriza pobijediti u nedjelju već će u ponedjeljak dobiti mandat da sastavi stabilnu i jaku vladu i pogura reforme”, rekao je Cipras.

Pozvao je birače da izađu na izbore i glasaju za ljevicu, “jedinu stranku koja može bolje pregovarati s dužnicima o teškom pitanju javnog duga”.

Analitičari tvrde de će izbore odlučiti neodlučni birači, njih 17 posto.

Cipras je progovorio i o useljeničkoj krizi koja pogađa Grčku rekavši da je ljevica jedina nada da se održi “načelo solidarnosti u Europi” i da se bori protiv “mržnje i katastrofe”.

“Hoćemo li Europu štednje ili Europu solidarnosti i demokracije”, zapitao je okupljene pristaše.

(Hina)