Slovenska policija u petak je do ponoći uhvatila oko 1100 stranaca koji su iz Hrvatske ilegalno ušli u Sloveniju, a rano ujutro još njih 35, kazala je u subotu za slovensku novinsku agenciju STA predstavnica policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

Neki od privedenih su registrirani i popisani u policijskoj postaji u Brežicama i prebačeni u prihvatni centar u tom gradu, a ostali su odvedeni u druge prihvatne kampove za izbjeglice i migrante u zemlji, rekla je.

Prema navodima slovenske policije na graničnom prijelazu Harmica/Rigonce gdje je u petak navečer slovenska policija bacila suzavac na izbjeglice koji su nastojali ući u Sloveniju uz potporu aktivista jutros je mirno, a izbjeglice su još na prilazu granici.

Prema slovenskim policijskim izvorima, na Harmici se nalazi veći broj izbjeglica, a suzavac je upotrijebljen protiv jednog od aktivista koji se pomiješao s izbjeglicama i pokušao se probiti kroz policijski kordon.

Na policiji u Brežicama 119 ilegalnih migranata čeka da budu vraćeni Hrvatskoj, a u prekidu je i međunarodni željeznički promet s Hrvatskom, pa vlakovi preko Dobove neće prometovati najmanje do 18 sati popodne.

(Hina)